En skremmende metafor for sorg

1

the

terningFilm: The Babadook
Regi: Jennifer Kent
Skuespillere:
Essie Davis, Noah Wiseman
Sjanger: Skrekkfilm
Varighet:
93 minutter

Anmeldt av Rafael Motamayor

De beste skrekkfilmene er ikke bare skumle. De får deg til å tenke lenge etter du har forlatt kinoen. Som Exorcisten, The Blair Witch Project, eller som nylig It Follows, er The Babadook ikke bare skummel. Den får deg til å tenke på betydning av filmen lenge etter rulletekten vises og lysene i kinosalen har blitt slått på.

Amelie er en alenemor som mistet sin mann i en trafikkulykke på vei til sykehuset for å føde deres sønn, Samuel. Samuel har store adferdsproblemer og han minner stadig Amelie om sin døde mann. Tingene blir verre når Amelie leser en barnebok for Samuel om det onde spøkelset «Mister Babadook», som gjemmer seg i huset. Boka fører til at Amelie stiller spørsmål om hennes og Samuels tilregnelighet. Boka ser ut til å snakke spesifikt til Amelie, og det er noe i huset som terroriserer Samuel og begynner å si sitt vemmelig navn. «Ba-Ba DOOK DOOK DOOK».

Skuespilleren Essie Davis gjør en veldig bra jobb som alenemora, Amelie. Hun viser hvordan Amelie ikke kunne komme over mannens død, og hvordan det påvirker hennes liv med Samuel. Men det er Noah Wiseman i rollen som Samuel som er skikkelig imponerende. Samuel er den første som begynner å føle at det er en merkelig tilstedeværelse i huset. Det er han som ser at det er noe merkelig med Amelie. Men han er også en merkelig seksåring som er påvirket av morens sorg, og Wiseman viser alt dette med imporedende evner. Du begynner med å hate hvor irriterende han er, men så begynner du å heie på at ham og vil at han skal overleve alt dette.

Filmen har ikke bare bra skuespillere, den har også en veldig bra kinematografi. Selveste Babadook ser laget som i klassiske filmer fra 50-tallet. Og det er en meget god utnyttelse av skygge gjennom hele filmen. Boka i begynnelsen av filmen er noe av det skumleste jeg har sett, selv om det er bare tegninger på papir.

Alt i alt er The Babadook et skrekkfilm-mesterverk. Med gode skuespillere, bra kinematografi og en veldig skremmende skurk som også funker som en skremmende metafor for sorg og den dårlige siden av foreldreskap.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here