Skaperen av Ingrid Winter

0

Forfatter Janne Stigen Drangsholt har skapt en karakter basert på egne erfaring, som Henriette Steenstrup nå vil lage film av. 

Janne Stigen Drangsholt 1

Tekst og foto: Pernille Sivesind Thomsen

På et kontor på Universitetet i Stavanger (UiS) holder Janne Stigen Drangsholt til på dagtid. Som førsteamanuensis i engelsk har hun brukt mye tid på litteratur, men hun henter inspirasjon fra sitt eget liv når hun selv skriver.

Dette er den andre boken 41-åringen har skrevet, men denne gangen har hun gått i en annen sjanger-retning enn sist.

– Jeg skrev den nye boka i samme stil som den første, men det fungerte ikke i lengden. Det stritta veldig imot. Det var noen som foreslo at jeg skulle skrive litt mer morsomt, sånn som jeg gjør på Facebook. Det satt veldig langt inne for meg, fordi det er skummelt å skrive morsomt. Du blottlegger deg på en annen måte, og jeg var redd for å ikke bli tatt seriøst, forteller Drangsholt.

Skrivende morgenfugl
41-åringen er i full jobb, har mann og tre barn og har nettopp kjøpt seg nytt hus. Det har vært vanskelig å finne tid til å skrive den nye boka, men det fant forfatteren en løsning på.

– Jeg stod opp klokka fem for å få skrevet i noen timer før barna våknet og jeg måtte dra på jobb. Det var utfordrende og jeg kunne ikke skrive hele tiden, så det blir noen intensive perioder. Siden jeg et A-menneske fungerer jeg ikke så godt om kvelden, men det har gått greit å stå opp så tidlig. Man må være effektiv og motivert for å orke å stå opp, og det gikk greit for meg, forteller hun.

Forfatteren brukte cirka halvannet år på å ferdigstille boka om Ingrid Winter. Hun forteller at hun begynte med ting hun kjente til, og at hun har brukt mye inspirasjon fra sitt eget liv i karakteren.

– Det er noen ting som er overlappende til mitt liv, sånn som at Ingrid Winter er førsteamanuensis i britisk litteratur, hun har tre jenter, advokatmann og nettopp kjøpt nytt hus, sier Drangsholt.

Mange av karakterene i boka er hentet fra egne erfaringer, men noen har også blitt karakterer som dekker et tverrsnitt av erfaringer med andre mennesker.

– Kollegaene til Ingrid Winter er ikke mine kollegaer, men de er basert på folk som er et tverrsnitter av det jeg har opplevd i mitt arbeidsliv, forteller hun.

Les anmeldelsen: Fører til tvil rundt familielivet og universitetsledelsen

Makeløst mismot
Drangsholt brukte også det hun allerede kjente til i sin forrige bok, og mener det er noen likheter mellom hovedkaraktene, selv om bøkene har ulik handling og sjangre.

– Problemstillingene er noen av de samme. Karakterene sliter med å takle virkeligheten, og syns at det å møte mennesker kan være utfordrende. De psykologiske forholdene ligner, men de er veldig ulike fordi det er på forskjellige plasser i livet. Ingrid Winter er en trebarnsmor i tredveårene, mens hovedkarakteren i den første boka er en student i begynnelsen av tyveårene, forteller forfatteren.

Hun sier hun godt kan kjenner seg igjen i Ingrid Winters makeløse mismot, og i tankestrømmen som tar aldri tar slutt.

 «Jeg håper jeg har litt mer styring på tingenes tilstand enn hun har»

– Jeg kjenner meg igjen i følelsen av at alt blir problematisert, men jeg håper jeg har litt mer styring på tingenes tilstand enn hun har. De følelsesmessige reaksjonene kjenner jeg meg veldig igjen i, og det tror jeg andre gjør også. For det er jo sånn at mennesker er en refleksjon av universet, forteller Drangsholt.

God bok å lage film av
Forfatteren har alltid hatt lyst til å skrive bøker, og forteller at det kom naturlig for henne å skrive,   siden hun jobber med litteratur.

– Jeg har alltid skrevet mye for meg selv, men det tok tid før jeg turte å sende det inn. Hvis jeg kunne velge hadde jeg vært forfatter på heltid, men det er ikke så lett fordi man må tjene nok penger på det. Men jeg jobber jo med litteratur, så det er en stor del av livet mitt, sier hun.

Komiker og skuespiller Henriette Stenstrup har kjøpt rettighetene til å lage film av boka, og hjulene er nå satt i gang.

– Forlaget sendte en bok til Henriette Strenstrup og hun leste den. Så ringte hun tilbake og sa hun ville kjøpe filmrettighetene til boka. Det var veldig stas og gøy, og  jeg er veldig positiv til det. Jeg tenker at dette er en bok som vil egne seg bra som film fordi det er mye handling og dialog. Den er lett transformerbar, forteller forfatteren.

Drangsholt sier at det nok ikke vil bli film med det første, men prosessen er i gang og om ett par år vil kanskje filmatiseringen være i gang. Hun gleder seg til den tid kommer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here