«Apollo 13» møter «Cast Away»

0

rrrFoto: filmweb.no

Film: The Martian
Regi: Ridley Scott
Skuespillere:
Matt Damon, Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels
Sjanger: Sci-fi
Varighet:
135 min

Anmeldt av Rafael MotaMayor.

I 2013 fikk vi se Alfonso Cuaróns «Gravity», som skremte folk fra å ville dra til verdensrommet. Ett år senere fikk vi Christopher Nolans «Interstellar,» som forbauset publikum med spektakulær musikk og effekter. Nå kommer «sci-fi-maestro», Ridley Scott med «The Martian,» en film som er visuelt spektakulær og som også fungerer som en god reklame til en karriere som ingeniør.

Under en romferd til mars, blir mannskapet av NASAs Ares III ekspedisjonen rammet av en storm, og mannskapet evakuerer planeten mens astronaut Mark Watney (Damon) antagelig blir drept. Watney har egentlig overlevd og nå er han strandet alene på en planet med minst fire års ventetid før noen eventuelt kan redde han. Millioner av kilometer unna, skal folk ved NASA gjør sin best til å få Watney hjem.

Basert på en bestselgende roman, er «The Martian» en spesiell «Sci-fi»-film. Det er lett å beskrive filmen som «Robinson Crusoe i verdensrommet», men den er mye mer enn det. Da Watney blir strandet på den øde, tørre planeten, er han alene med hans kløkt. En ting som er imponerende med «The Martian» er at den understreker viktigheten av å bruke matematikk og fysikk for å løse problemer. Det er ikke så enkelt som å koble to ting sammen – også blir det vann. Det er mye forklaring om vitenskap bak hver eneste løsning. Hver gang noe går galt, er Watney rett på sak for å fikse det. Og det er mye som går galt, men Watney gir aldri opp, og han ser det alltid på den lyse siden. Dette fører til den andre største overraskelsen ved filmen, og den er veldig morsom! Kanskje det er for å distrahere folk fra de vitenskapelige delene av problemløsningen, men Watney er ofte morsom. Han vitser rundt med de han har fått kontakt med ved NASA, og har tid til å inkludere en «Lord of the Rings» -vits når Sean Beans rollefigur er i rommet. Dette fører til et svært positiv syn på hva som normalt er en alvorlig katastrofe.

Ridley Scott er en «sci-fi maestro», som i det siste har laget noen ganske dårlige filmer. En ting som har vært konsekvent med filmene hans er de visuelle effektene. Mars-landskapet ser utrolig bra ut, med enorme ørkener og ulike toner av rødt som gjør at man drømmer om verdensrommet. Men det er ikke bare den visuelle som imponerer. Manuset er også veldig godt, med en veldig tett og intens historie som vil sette deg på kanten av setet. Skuespillerne er gode, og dette vil jeg si er Matt Damons beste arbeid i de siste årene. Casting er svært godt i filmen, Jeff Daniels og Chiwetel Ejiofor gjør begge en utrolig god jobb ved å vise litt komedie blant tragedien. Resten av mannskapet til Ares III ekspedisjonen er på samme nivå, Jessica Chastain, Kate Mara og ja, til og med Aksel Hennie er veldig god i «The Martian».

Astrofysiker Neil deGrasse Tyseon har sagt at romforskningen har mistet den kulturelle kanten de siste årene på grunn av budsjettkutt og at «vi har stoppet å drømme». «The Martian» er den type episk «sci-fi» film som er smart og som minner oss om hva vi som mennesker kan oppnå. Hvis det finnes en film som kan få folk til å drømme om verdensrommet igjen, så er det «The Martian».

Terningkast: 5/6

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here