Med gylfen på gløtt

0

Det går ikke lang tid mellom grovisene når et knippe av Rogalands mest fremtredende komikere utforsker materiale de tidligere aldri har gjort på scenen.

DSC00682

Tekst: Ingvild Wathne Johnsen 
Foto: Mia Langås Flåta

Latteren runger jevnt og trutt gjennom lokalet til Gaffel & Karaffel sent torsdag kveld. Fredrik Brimsø har inntatt scenen og snakker om sex – et tema som av den eldre garde gjerne blir omtalt som ”underbuksehumor”.

– På fineste Madla sier vi ikke ”drikka, pula, sloss!”. Vi sier ”konsumere, penetrere, ringe politiet..”, sier Brimsø.

DSC00551Fredrik Brimsø

Dette resonnerer godt med publikum, som i aller høyeste grad består av middelaldrende par av typen som kler seg opp i matchende boblejakker og drikker vin fra krystallglass selv når de er på byen. Det blir nevnt kjønnsorganer til stadighet, og responsen er ekstatisk. Man skulle tro publikum aldri har hørt en grovis i hele sitt liv.

Gammel humor?

Det er ikke til å stikke under en stol at studenter ikke dominerer Gaffel & Karaffel denne kvelden. Den eldre garde er representert både blant publikum og på scenen. Om man i senere tid har gjort seg kjent med komikere som Amy Schumer og Louis C.K., kan kveldens humor virke en smule utdatert.

DSC00420Pål Hjelm

I 2015 er det ikke nødvendig å fortelle vitser på bekostning av minoriteter, kvinner eller homofile. Det blir for enkelt og krever for lite av publikum. Det er usikkert om komikere som Pål Hjelm og Per Inge Torkelsen har blitt informert om dette.

DSC00454Nina Andersen

Når programmet består av fem menn og kun én kvinnelig komiker, og man i tillegg får servert anekdoter som sammenligner kvinner med underlivssopp (også kalt ”sur fitte”) er man kanskje nødt til å legge den sosiale kritikken på hylla til fordel for humoren.

Det slår an blant publikum. Kanskje er ungdommen i dag herdet av grov humor på internett. Kanskje er det derfor vitsene virker resirkulert fra Twitter. Vitser om at det forskes mer på viagra enn på demens ble til en klisjé for cirka fem år siden. Å si at 50 prosent av kvinner onanerer viser til dårlig research. Likevel ser nok generasjonen over på dette som et friskt pust av brutal ærlighet.

DSC00433Torfinn Nag 

Tidene forandrer seg

– Jeg har tidligere prøvd ut dette materiale, men ble da slaktet av avisene, forteller Per Inge Torkelsen.

DSC00665Per Inge Torkelsen

Det er et viktig poeng. Tidene forandrer seg. Nå er det lov, ja, omtrent oppmuntret, å prate om tabubelagte temaer som sex, onanering, og kroppens mangfoldige og rare funksjoner. Dette er nytt territorium for en allerede etablert komiker.

DSC00417Tom Bratteli

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here