Mannen som satte sjakk matt på seg selv

0

Tobey Maguire i Pawn Sacrifice

FireFilm: Pawn sacrifice
Regi: Edward Zwick
Skuespillere: Tobey Maguire og Liev Schreiber
Sjanger: Drama/biografi

Anmeldt av Morten Feirud

Filmen omhandler mannen og myten Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ansett som en av historiens beste sjakkspillere. Men hvor mannen briljerte på sjakkbrettet slet han med paranoia og psykiske lidelser på privaten.

Pawn sacrifice er glimrende når vi får se Bobby være Bobby. Hans tragiske fall dypere og dypere inn i eget sinn blir mesterlig portrettert av hovedrolleinnhaver Maguire. Scenene hvor han begynner å ane mistanke mot russerne, jødene og sine nærmeste står så absolutt til laud.
Maguire gjør også en strålende jobb med å emulere Fischers gange, blikk og til tider stemme. Dette er essensielle komponenter for troverdigheten, i en film som baserer seg på ekte hendelser.

Filmen bygger opp mot kampen om verdensmestertittelen, som ble utkjempet på Island i 1972. Motstanderen til Fischer var daværende verdensmester Boris Spassky (Leiv Schreiber), som gjør en fin jobb som antagonist for Fischer. I tillegg er han skremmende lik Spassky i profil, mine med-sjakknerder vil være enig.

Filmen har to svakheter, den underbygger spenningen rundt om Fischer faktisk ville stille til kampen – som bestod av 24 partier – i 1972. Så glorifiserer den også Fischers forhold til hans mor og søster, noe «alle» vet var dårlig, for å si det forsiktig. Men jeg vil tro den slipper unna med det, ettersom Ola Nordmann ikke vet noe om dette.

Alt i alt er dette en nydelig filmatisert fortelling, som vil appellere til både sjakknerder og det allmenne publikum. Jeg vil også råde de som tenker å se filmen, til først å se dokumentaren «Bobby Fischer against the world» som ligger på Netflix.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here