Lett komedie med dypt alvor

0


Olivia Cooke, Thomas Mann og RJ Cyler i Me and Earl and the Dying Girl
terningFilm: Me and Earl and the Dying Girl
Regi: Alfonso Gomez-Rejon
Skuespillere: Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke
Sjanger: Drama
Varighet: 1 time og 44 minutter

Anmeldt av Christer Ulseth

Alfonso Gomez-Rejons Sundance vinnende film Me and Earl and the Dying girl som er basert på Jesse Andrews sin novelle fra 2012 med samme navn, er en film om reisen til Greg (Thomas Mann) som går sitt siste år på High school. Greg prøver å leve sitt siste år så anonymt som mulig ved å unngå å falle inn i en klikk på skolen og helst ha så forhold som mulig til de personene som går der. Hans nærmeste venn er Earl (RJ Cyler) som helt siden de var barn har lagd parodifilmer av kjente, klassiske mesterverk. Greg ser derfor på Earl som en kollega fremfor en nær barndomsvenn. Dette fordi det er en del av Gregs egen overlevelsesguide til livet som ungdom. Greg har utviklet sin egen måte å overleve highschool på ved å ikke bli med i en klikk men heller være på hils, og ha en innøvd setning til alle de forskjellige sosiale klikkene.

Greg tilbringer lunsjen sin på historielæreren Mr. McCarthys (Jon Bernthal) kontor sammen med Earl mens de ser filmer og dokumentarer for å slippe unna den fryktede kantinen og dens klikker og risikoer. Men når Gregs mor (Connie britton) får vite at en jente på skolen har blitt diagnostisert med leukemia så blir han tvunget til å tilbringe tid med henne. Rachel (Olivia Cook) kjenner ikke Greg mer enn at de går på den samme skolen, men sier ja til å henge med Greg for å hjelpe ham med å slippe unna maset til moren hans. Dette fører etterhvert til at Greg sakte blir involvert i et ekte emosjonelt forhold til et annet menneske.

Underveis filmen er Greg fortellerstemmen som guider oss igjennom et univers som han selv har skapt i sitt eget hode. Dette blandet med stopmotion-klipp som viser hvordan han har det følelsesmessig, er en meget god måte å vise oss inn i hans univers.

Det er en rørende historie om hvordan en ung tilbakeholden gutt vokser emosjonelt og lar andre mennesker ta del i sin egen verden som faktiske mennesker og ikke figurer i sitt eget rollespill. Filmen er vakkert filmet med ett godt øye fra regissør Alfonso Gomez-Rejon.

Rollebesetningen er fantastisk velbesatt og skuespillerne er veldig troverdige i alle roller. Olivia Cook utgjør en veldig bra figur som kreftrammede Rachel, og Thomas Mann sin opptreden som sosialt ubekvemme Greg er veldig bra. Nick Offerman gjør en god figur som Gregs sosialantropoligiske hippie-far og Molly Shannon gjør en god figur som Rachels mor mens hun prøver å leve med sitt eneste barns potensielt dødelige sykdom.

Me and Earl and the Dying girl balanserer fint mellom lett komedie og ett dypere alvorlig tema om hvordan man håndterer kreft fra utsiden. Man blir lett trukket inn i hvordan Greg har bygget sin verden og hans forhold til de rundt seg. Man sitter igjen med en rar følelse av å ha vært med på det selv, grunnet ett godt skrevet manus, flott lydspor, sikker regi og en fantastisk rollebesetning som har utført sin jobb til det fulleste. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here