Studenter uteblir fra Kapittel

0

Litteratur- og menneskerettighetsfestivalen Kapittel ser lite til studentene i Stavanger.

EspenFestvalsjef for Kapittel, Espen Røsbak                                                           FOTO: Litteraturfestival.no

Tekst: Ingvild Wathne Johnsen

Onsdag 16. september sparket Stavanger kulturhus i gang årets Kapittelfestival. Nok en gang kunne Rogalendinger oppleve fem hele dager med samfunnsdebatt og litteratur i fokus. Siden 2008 har man sett økning i besøkstallene, og festivalen utvider stadig med flere arrangementer og lokaler. Med opplegg for både voksne og barn favner festivalen mange. Dette til tross ser det ut til at en gruppe uteblir – nemlig Stavangerstudentene.

Etter fjorårets oljetema, skulle nå hovedfokuset være på det store kontinentet Amerika. Onsdag kveld ble det pangstart med en fullpakket sal på Stavangeren med Thomas Seltzer og hans Amerikakontor. Utover i festivalen varierte diskusjonen mellom alt fra Bruce Springsteen til menneskerettighetsbrudd på Guantánamo Bay.

Festivalsjef Espen Røsbak har flere høydepunkter fra festivalen.
– Jeg er veldig fornøyd med at vi fikk poeten Patricia Lockwood, som overhode ikke er kjent i Norge, men som var som et friskt pust mot de mer rutinerte og forutsigbare paneldebattene. Jeg må også nevne Larry Siems, som har redigert boken Guantánamo Diary.

Damer med høyere alderssnitt

Kapittel tilbyr spesielt tilrettelagte opplegg for skoleelever i tillegg til sine mer seriøse evenementer. Markedsføringen som blir gjort før festivalen går ut til alle husstander via kataloger over hele Nord-Jæren. Likevel er det ikke å stikke under en stol at det faktiske publikummet til Kapittel kan bli nokså homogent.
– Publikummet vårt er ifølge statistikken mest damer som har et høyere alderssnitt enn resten av befolkningen, sier Røsbak. Men slik er det på litteraturfestivaler over hele Norge.

Da festivalen var over mandag ble det meldt om besøksrekord. Likevel går salget hos studenter dårlig. I 2010 var prisen på festivalpass for studenter på 400 kroner. I år var prislappen på mer enn det dobbelte, på hele 900 kroner. Likevel tror Røsbak pris har lite å si når det gjelder studentenes deltakelse.
– Vi har prøvd å selge studentpass til en skammelig liten pris uten at det gjør noen forskjell. Det er ikke bare i kulturlivet vi har det problemet. Det er ikke store samfunnsvitenskapsmiljøer ved UiS. I Oslo ville studenter gjerne vært kjernemålgruppen for en festival som dette, men slik er det ikke mulig å tenke i Stavanger…ennå.

Bli frivillig

På studentbudsjett er det å jobbe som frivillig et alternativ som ikke krymper lommeboka ytterlige. Også litteraturfestivaler opplever at stadig flere ungdommer tar i bruk dette alternativet.
– Å være frivillig er lærerikt og morsomt. I tillegg får man være med i en dyktig produksjon her på Kapittel, om det man ønsker er innblikk i festivalarbeid. Kapittel synes jeg rett og slett er for bra til å ikke utnytte seg av, spesielt om man er student i Stavanger, sier Espen Røsbak.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here