Everest når toppen

0

everest


femFilm:
Everest
Regi: Baltasar Kormàkur
Skuespillere: Jason Clarke, Jake Gyllehaal, Keira Knightley, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Emily Watson, Sam Worthington
Sjanger: Biografisk drama/action
Varighet: 121 minutter
Premiere: 18. september

Anmeldt av Ida Marie Lund Bratlien

Fra regissøren av den prisbelønte 101 Reykjavik, har islandske Baltasar Kormàkur klart å gjenskape den verdenskjente katastrofen fra 1996. Ekspedisjonen gikk til Mount Everest, og turen skulle bli en drøm som skulle komme i oppfyllelse. Drømmen ble fort til et mareritt, og hele åtte personer mistet livet.

Everest tar oss med på en fantastisk reise. Ekspedisjonslederen Rob Hall (Jason Clarke) innleder eventyret ved å forlate sin gravide kone (Keira Knightley) i hjemlandet New Zealand. Han er på vei til Nepal for å lede en gruppe eventyrlystne amatørklatrere til toppen av Mount Everest. Til tross for gruppens store forskjeller, deler de alle samme drøm om å bestige verdens høyeste fjell. Det er på denne turen det utenkelige skjer. Et forferdelig uvær rammer klatrerne, som får dødelige konsekvenser.

En biografisk film kan være roten til mye skuffelse for mange. Men skuffelse er ikke et ord man forbinder med denne filmen. Everest bryter isen i publikums hjerter. Ikke bare ved å gi publikum spenning og fare, men ved å bygge et forhold til karakterene og en historie med oss som tilskuere.

Everest gir publikum innsyn inn i verdens kanskje vakreste, men også farligste natur. Filmen triumferer med naturscener, med blant annet fantastiske bilder over fjellene i Himalaya. Filmen inneholder derimot også bilder som fremstår både unaturlige og lite troverdige. Man kan derfor kjenne på en frustrasjon når kvaliteten på noen av bildene blir for perfekte og uekte. Når det er sagt, er det snakk om et par sekunder av en 121 minutters lang film. Som tilskuer påvirker ikke dette oss mye.

Filmen kan til tider virke uoversiktlig. Det er en litt rotete fremstilling av hvem som befinner seg hvor og når, men samtidig kan dette være et bevisst virkemiddel for å styrke kaoset. Videre vil man nok legge merke til at Everest ikke er noen revolusjonær når det kommer til dramatisk oppbygning. Den er til en viss grad veldig forutsigbar, men takket være en formidabel utførelse og fantastiske skuespillerprestasjoner veier dette opp for de få negative elementene. Jake Gyllehaal er blant de mange kjente ansiktene som dukker opp i filmen. Med langt hår, skjegg og en litt kjepphøy personlighet, gjør han en fremragende tolkning av fjellklatreren Scott Fischer. Jason Clarke skuffer heller ikke i rollen som Rob Hall. Det er ingen tvil om at Kormàkur har gjort en god jobb i å caste rollene, for det er med på å styrke filmen kraftig.

Everest er en film som vekker mange følelser. Den er rå og tøff, men har også en myk og emosjonell side. Filmen leverer, og stiller til alle forventningene og litt til. Everest lander på terningkast fem, som definitivt gjør det verdt en tur innom kinoen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here