Alan Smithee, hvor ble det av deg i alt myldret? Åh, der ja!

0

robert filmspalte

Filmspalten av Robert Ellefsrød

Har du noensinne planlagt en tur ut til favorittbaren med vennenegjengen, for så å ha en kompis som plutselig forandrer mening når dere står i barens døråpning? Du surmuler, men blir halvhjertet med til baren på andre siden av byen. Utover natten prøver folk å ha det gøy, mens du sitter alene på en barkrakk og sutrer over hvor mye du hater denne baren og hvor mye penger dere brukte på inngangsbilletter på det andre stedet. Du får selvsagt skylden for den deprimerende stemningen den kvelden.

Jeg har ikke opplevd det, og det er derfor jeg spør dere. I filmform tror jeg denne følelsen kalles Fantastic Four.

Josh Trank, regissøren til denne kolossale bomben av en film, har vært utfor hardt kjør i det siste, med anklagelser om ubrukelighet og likegyldighet på settet. Han kranglet med produsenter og mistet all kontroll over filmens regi. På twitter, dagen før premieren, presterte han å skrive at «filmen var fantastisk for ett års tid siden, men den versjonen av filmen får nok ingen se». Dette er en slags moderne form for «Alan Smithee», som er et pseudonym for regissører som ikke lenger vil ha navnet sitt bak en film. Dette aliaset hadde en lang karriere i Hollywood.

Allerede i 1969 hadde vi to regissører som hadde spilt inn en halv film hver, hvor motpartens halvdel ikke klarte å imponere den andre, og dermed ville ingen av regissørene ha sitt navn på filmen. «Death of a Gunslinger» endte opp med en liksomregissør som Director’s Guild of America (DGA) fant opp, infamøst kalt «Alan Smithee». Her startet hans legende, og hans filmer sees i mange nedstøvete VHS-hyller i kjellere verden over.

Hver gang en regissør mistet en viss mengde kreativ kontrollen over film, lot Director’s Guild of America den uheldige regissøren skåne sitt ryktet ved å heller stemple «Alan Smithee» på rulleteksten.
Et av Alan Smithees største verk er den storslåtte «Dune», et sci-fi eventyr som originalt hadde David Lynch bak tøylene. Lynch er i dag kjent som en av filmhistoriens mest kreative sjeler, men i 1984 kunne han hyle og skrike så mye han bare ville, uten å få det siste ordet på «Dunes» redigering. Filmen gikk langt over budsjettet, innspillingen tok over tre år og da produsentene endelig fikk se hva de hadde godkjent noen år tilbake, ble det panikkmodus. Nye scenener ble spilt inn og en fortellerstemme lagt over, men til tross for studioets hastearbeid ble den ferdige filmen en enorm flopp. David Lynch sa «niks» og «Alan Smithee» fikk skylda.

Hollywoods skyteskive har til og med fått en egen dedikert film, «An Alan Smithee Movie: Burn Hollywood Burn», som handler om en regissør som lovlig heter Alan Smithee. I filmen går han lei av å få navnet sitt festet til så mange mishandlede filmer. Ironisk nok var regissøren av denne filmen misfornøyd med studioets ferdige utgave av filmen, og i et av filmhistoriens mest meta hendelser, ble «Alan Smithee» kredidert regien.
Dette ble forøvrig spikeren i kisten for Alan Smithees strålende filmkarriere. DGA så seg mette på regissører som sa fra seg filmene sine, og navnet har ikke offisielt blitt brukt på 15 år.

Nå kaster jeg en skruball tilbake til «Fantastic Four», den desidert lavest anmeldte superheltfilmen oppgjennom tidene, og det er et tilnavn som knuser blant annet «Daredevil», «Batman & Robin», og i skrivende stund til og med den jævla «Catwoman»-filmen, for de av dere som engang husker at den eksisterer.
Jeg har fulgt med på produkjsonen av «Fantastic Four», og det har vært som å se på et bilkræsj i sakte film. Rykter om regissørens dårlige jobb har ligget i luften som en eggefis i mange måneder. Likevel, når jeg hører hva filmen egentlig skulle være, synes jeg bare synd på stakkars Josh Trank, som jeg innbiller meg lengter etter en «Alan Smithee» å gjemme seg bak nå.

Det virker opplagt for meg at «Fox», filmstudioet bak «Fantastic Four», takket ja til et konsept som de egentlig ikke var klare for. Josh Trank var inspirert av David Cronenberg, og ville lage grotesk kroppshorror i «Fantastis Four»-kledning. Dette høres ikke ut som en alminnelig tilnærming til en superhelt-film, og det var sikkert ikke en veldig god idé engang. «Fox» kastet selvsagt penger på ham, og feiget ut; de fratok regissørens rettigheter, spilte inn nye scener og generelt pisset i vinden.

«Fox Studios» kan peke alle deres fingre på Josh Trank og gi ham skylda for floppen som skjedde, selv om han bare skulle lage en superheltfilm utenom det vanlige, med opprinnelig godkjenning fra dem. Jeg synes uansett vi alle skal være enige om den egentlige skyldige. Synderen i skyggen, mannen uten ansikt, kropp eller sinn: «Alan Smithee».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here