Ingen katastrofe

0

bølgen

FireFilm: Bølgen
Regi: Roar Uthaug
Skuespillere:
Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner
Sjanger: Action/ Katastrofefilm/ Drama
Varighet:
104 min

Anmeldt av Rafael Motamayor

Vi har allerede fått en katastrofefilm i år, «San Andreas», men nå kommer en katastrofefilm laget i selveste Norge! På samme måte som «San Andreas» er «Bølgen» basert på en ekte katastrofe som kommer til å skje i framtida, men det er også den eneste likheten. Dette er en dramafilm om ekte mennesker.

Handlingen i «Bølgen» er basert på det faktum at fjellpartiet Åkneset i Geirangerfjorden, en dag vil rase ut og skape en flodbølge som vil ramme Geiranger. Vi følger geologen Kristian Eikjord (Kristoffer Joner) og hans familie, som skulle flytte til Stavanger da Kristian oppdager at fjellpartiet skal rase ut. Nå må han kjempe mot klokken for å få familien hans til sikkerhet på mindre enn ti minutter før flodbølgen rammer og helvete bryter løs.

Appellen med «San Andreas» var selvfølgelig Dwayne «The Rock» Johnson. Resten av filmen var bare «katastrofeporno» med masse visuelle effekter og nesten ingenting mer enn det. «Bølgen» gjør det riktig, de fokuserer på familien til Kristian, i stedet for å bare vise bølger og tsunamier i en og en halv time. Dette minner meg om filmen «The Impossible» som handler om en familie fanget i midten av tsunamien i Thailand i 2004, katastrofen hjelper til med å utvikle handlingen, men heldigvis er den ikke handlingen selv. Dessverre er ikke dette nok for å redde «Bølgen» fra alle vanlige klisjeer som finnes i denne type filmen, men dette er nødvendige elementer for katastrofefilmer.

Kristoffer Joner gjør en bra jobb i hovedrollen som den sjenert geologen, Kristian. Og Ane Dahl Torp er også bra i sin følelsesmessige rolle som kona til Kristian, Idun. På den andre siden er noen av birollene skuffende, som for eksempel et dansk ektepar som hjelper Idun å finne hennes sønn. De er bare der for å vise tragedie. Det har vært mye snakk om budsjettet til filmen og hvordan det sammenlignes med en Hollywood-film, og de har rett. «Bølgen» imponerer med sine flodbølge-sekvenser som ser så bra ut som alle de store Hollywood-filmene. Og selvfølgelig hjelper det da vi ser den virkelige byen og det virkelige fjellpartiet. Filmen er et visuelt opptog!

Alt i alt er «Bølgen» ingen katastrofe, men den har fortsatt noen svakheter som er vanlige i katastrofefilmer, ellers er det en veldig spennende film som kan være litt skremmende for de som bor i Geiranger.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here