Årets beste show?

0

shockdetalj

Anmeldt av Mia Langås Flåta
Foto: Rogaland Teater

Rogaland teaters samarbeid med Stavangerkonserthus har resultert i et spektakulært fyrverkeri. Forestillingen Shockheaded Peter er en energifull forestilling bygget på ti små historier skrevet av den tyske psykiateren Heinrich Hoffmann I 1845. Boken var en reaksjon på den snille og pedagogiske måten å oppdra barn på, og forestillingen er et befriende frisk pust for de som synes at barneoppdragelsen i dag består av litt for mye kos og fri tøyler. Forestillingen tar for seg tankene vi har om de slemme, bortskjemte ungene som vi ikke har lov til å si høyt.

Groteske skildringer av barnedød, funker det på scenen? JA! Dette er en fornøyelse! Selv om det er et grotesk tema sitter man konstant med et smil om munnen og latteren løst. Man får lyst til å kaste seg opp på scenen og bli med i stykket. Man får lyst til å synge med på sangene og man blir forelska i hver enkelt karakter, uansett hvor stygge og forferdelige de er. Energinivået på scenen synker aldri, selv ikke når man står lengst bak på scenen og bare så vidt synes.

Denne forstillingen skiller seg virkelig ut fra de stykkene som er satt opp på Rogaland Teater hittil i år. At scenen nå er flyttet til Stavanger Konserthus gjør ikke noe. Det er gøy med forandringer og scenen på konserthuset egner seg jo like bra til teater og dans som musikk.

Hva slags stykke er egentlig dette har sikkert mange tenkt. På plakaten ser det ut som en skrekkforestilling med overnaturlig mye sminke og overdreven bruk av kostymer. Men man vil bli overasket. Det er vanskelig å finne noe negativt ved forestillingen. Som nevnt er de energifulle karakterene helt herlige. Rekvisittene og scenografien blir brukt på en ypperlig måte. Musikerne er gode skuespillere, og skuespillerne er gode sangere. Selv om det kan bli for mye når menn spiller kvinner og kvinner spiller menn, var det helt overkommelig i denne forestillingen. Det er så mye rart her, at det ble godtatt ganske raskt.

Det er så mange fine detaljer i forestillingen, eller showet blir det vel kanskje mer riktig å kalle det. Dette er et fyrverkeri som starter i det skuespillerne entrer scenen og som varer mange dager etterpå. De små moderne replikkene og humoristiske innslagene sitter som et skudd. Selfiestang og kluss med nynorskordene gir publikum reale latterkuler.

Denne forestillingen må faktisk ses, eller går man glipp av noe stort.

Forestillingen spilles i Stavanger Konserthus frem til og med lørdag 26. september.

s_h_dirdal_shockhead-88213

Medvirkende: 

Christian Eriksen
Espen Hana
Helga Guren / Heidi Toini
Ingrid Rusten
Nina Ellen Ødegård
Kamilla Grønli Hartvig
Anders Dale
Svein Solenes
Matias Kuoppala
Vegar Hoel

 

Musikere:

Anders Brunvær Hauge – keyboard (kapellmester og repetitør)
Halvor Lillesund – trekkspill
Peder Simonsen – tuba
Trygve Tambs-Lyche – trimmer

 

s_h_dirdal_shockhead-1003
SHOCKHEADED PETER

Av: Julian Crouch og Phelim McDermott
Orginalmusikk: The Tiger Lillies
Oversetter: Are Kalvø
Regissør : Erik Ulfsby
Koreograf og regiassistent: Belinda Braza
Scenograf: Arne Nøst
Kostymedesigner: Ingrid Nylander
Maskedesigner: Nina Bloch
Musikalsk ansvarlig: Atle Halstensen
Lydsdesigner: Torkel Skjærven
Maskør: Jill Tonje Holter

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here