Delte egne erfaringer på åpningssermonien

0

Tradisjonen tro var det åpningssermoni i Tjodhallen på Universitetet i Stavanger (UiS) i år også. Rosablogger og kjernefysiker Sunniva Rose var hovedtaler, og komiker og tidligere UiS-student Fredrik Brimsø tok også turen innom.

TEKST: Pernille Sivesind Thomsen, FOTO: Mia Langås Flåta

DSC_0038Velkommen: Rektor Marit Boyesen åpnet sermonien i Tjodhallen.


Tjodhallen var full av spente fjes da klokken passerte ti, og åpningssermonien ved UiS ble satt i gang. Rektor Marit Boyesen, ordfører Christine Sagen Helgø og StOr-leder Anine Klepp var alle til stede og holdt tale til de nye studentene.


Internasjonale taler
Rektor Boyesen åpnet showet, etterfulgt av ordfører Helgø. Både ordføreren og Boyesen henvender seg til de utenlandske studentene i talene sine, og ordføreren får salen til å humre under sitt innlegg til de engelsktalende.

– You have come to the right place! Utbryter ordføreren om de nyinnflyttende.

Hun fortsetter med å fortelle om Stavanger og hvorfor det er fint å være student i denne byen. Deretter forteller hun om sin egen tid som ny student i Bergen i 1989, og råder studentene til å benytte seg av den nye situasjonen til å bli kjent med nye folk og å engasjere seg samtidig som de studerer.

– Ta noen sjansjer, gjør noen feil, sier Helgø.

Ikke bare øl på en onsdag
Hovedtaler Sunniva Rose holder et innlegg om realiteten ved det å være student.

– Folk sier at det å være student er den beste tiden i ditt liv, men det er ikke bare øl på en onsdag og moro. Du har «deadlines» tom lommebok, kjærlighetssorg, eksamenstid og lever på nudler, sier hun.

DSC_0058
Videre forteller hun om sin egen tid som student der hun ikke følte hun passet inn, verken i det faglige eller det sosiale. Hun følte seg, rett og slett, mislykket.

– Jeg fikk underversitetet midt i trynet, og stod utenfor Blindern og grein. Men så fortalte ei jeg bodde sammen med at jeg bare hadde fått studentsyken. Det er det som skjer med deg når du har flyttet hjemmefra og har begynt å studere. Du skal være voksen og vite hva du skal med livet, men så vet du egentlig ingenting.

Rose mener det beste hun gjorde i studenttiden var å engasjere seg i en studentorganisasjon. Da var det ikke så ille lenger at studiet ikke gikk på skinner.

– Det er ikke krise å stryke på en eksamen, eller ta opp et fag. Enten så går det bra, eller så går det over, sier kjernefysikeren.

Det ordnet seg heldigvis i Roses studentliv etterhvert, og hun forteller at hun lærte mye av å prøve og feile.

Fant ikke campus
StOr-leder Anine Klepp holder en tale om engasjement og hvordan studiehverdagen kan bli bedre for alle. Også hun deler fra sitt første møte med universitetet.

DSC_0067

– På min første skoledag skulle jeg dra på åpningssermonien her på universitetet, men jeg visste ikke engang hvor campus var. Jeg stod på feil bussholdeplass og leita desperat etter noen som kunne fortellle meg i hvilken retning jeg skulle. Jeg rakk ikke den sermonien, sier Klepp.

StOr-lederen forteller at studenttiden er en milepæl i livet der ingenting er sikkert, og at det ikke er så farlig om du ikke vet hva du vil bli med det første.

-Veien lages mens du går, sier hun.

Hun påpeker viktigheten av inkludering og at det er trist at det er mange studenter som er ensomme. Klepp oppfordrer derfor studenter til å engasjere seg sammen med andre, fordi det gjør studenttiden mer meningsfylt.

– Det har gitt meg en hel annen form for tilhøringhet på UiS etter at jeg engasjerte meg, forteller hun.

Variert underholdning

DSC_0075
Komiker og tidligere UiS-student Fredrik Brimsø var blant underholdningsinnslagene under sermonien. Han tok en innertier det første minuttet da han gjorde narr av Kolumbus sine seine busser. Drøye historier, selvironi og politiske vitser stod på agendaen. Brimsø klarte å få hele salen til å lette på smilebåndet, og avsluttet med å spørre om noen ville gå på date med han.

DSC_0061
Den akustiske duoen Elsa & Emilie stod for musikkinnslagene, sammen med Stavanger Stavanger Studentsangforening og Trombonekvartetten fra Institutt for musikk og dans.

Du kan se hele åpningssermonien 2015 på UiS sine nettsider.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here