#jeg har opplevd

0

Av Pernille Sivesind Thomsen

Etter at tidsskriftet «Fett» oppfordret kvinner til å fortelle sine historier om seksuell trakassering, har hashtaggen #jegharopplevd florert på sosiale medier. Det startet som en Twitter-kampanje og har nå spredt seg til debattinnlegg, blogger, Instagram og Facebook. «Fett» ønsker å synliggjøre problemet i dagens samfunn, og blir hyllet av både kvinner og menn over hele landet. Kampanjen har nå også nådd frem utover landegrensene.

Jeg må ærlig innrømme at jeg ble overrasket over hvor mange som har opplevd seksuell trakassering. Mange kvinner forteller om hendelser som utgjør en alt for lang liste med uakseptable opplevelser, og flere forteller at de ikke har blitt tatt seriøst når de har sagt ifra. Det er en horribel virkelighet å forholde seg til.

Det virker som om de fleste kvinner kan kjenne seg igjen i historiene, og blir inspirert til å dele sine egne erfaringer. At en slik debatt blir satt på dagsorden er utrolig viktig. Vi lever i en verden full av sosiale medier, og ved å belyse et slikt tema bekrefter det alvorlighetsgraden i seksuell trakassering. Det er så mange som har opplevelser som de helst skulle vært foruten.

Da jeg leste gjennom historiene tagget med #jegharopplevd kjente i hvert fall jeg meg veldig igjen. Jeg ble kalt «hore» en gang fordi jeg avviste enn mann, og har flere ganger opplevd ufrivillig klåing på utesteder. Jeg har opplevd å ha blitt holdt nede og tafset på som 17-åring på en fest, og den samme gutten hadde grafset nede i toppen på venninna mi tidligere på kvelden. Hun sparket han for å forsvare seg selv, og da hentet han kompisene sine som holdt oss fast og truet med å banke oss opp. Vi kom oss heldigvis ut av situasjonen før det skjedde noe mer alvorlig, men vi fortalte det ikke til noen før lenge etterpå.

Jeg fortalte ingenting fordi jeg ikke visste helt hva jeg skulle si, og hvordan det skulle kunne forandre på noe. Hashtaggen #jegharopplevd viser at det er disse historiene som kan føre til en forandring. Det er ikke kvinnene som skal kle på seg eller oppføre seg annerledes – det er de som er ansvarlig for slik forkastelig oppførsel og overgrep som har det hele og fulle ansvaret. Det er de som må forandre seg. Gjennom å belyse alvorlighetsgraden i seksuell trakassering står folk sammen om å ikke akseptere slik oppførsel. Budskapet kommer sterkere frem gjennom sosiale medier fordi det er et sted for folk og av folk, vanlige folk, folk som har opplevd mye av de samme grusomhetene. Det reflekterer realiteten, og desto flere som står samlet mot seksuell trakassering, desto sterkere blir budskapet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.