Kongen av Manhattan

0

Mats_Zuccarello_(6792956471)

Av Aslak Ravndal

I et samstemt brøl runger «Zuuuuuuc» i ærverdige Madison Square Garden. Det kan fort forveksles med buing, men det er New York Rangers-fansens hyllest til den eneste nordmannen i National Hockey League (NHL).

I 2010 gikk guttedrømmen til Mats Zuccarello i oppfyllelse. Under OL i Vancouver imponerte han med spill i verdensklasse. Dette førte til at flere NHL-klubber fikk opp øynene for hans ferdigheter. New York Rangers var klubben som viste størst interesse, og ikke lenge etter vinterlekene ble han hentet til klubben fra The Big Apple.

De tre første sesongene ble ikke slik Zuccarello hadde forestilt seg. Med en trener som satte fysikk foran finesse ble det ikke all verden med spilletid. Dette førte til mange turer ned på farmerlaget Connecticut Whale i American Hockey League (AHL). Dette gikk ut over lønnen og livsgleden til Zuccarello. Forholdene og fasilitetene var ikke i nærheten av dem han fikk i Rangers. Til slutt hadde han fått nok. Han trengte noe nytt. Neste stoppested ble Kontinental Hockey League (KHL) i Russland og klubben Metallurg Magnitogorsk.

I Russland fikk han den tilliten han trengte for å blomstre. Det tok ikke lang tid før selvtilliten var tilbake. Han herjet til tider i første rekken til Metallurg Magnitogorsk sammen med Evgeni Malkin. På 51 kamper noterte han seg for 32 målpoeng. Hans gamle arbeidsgiver fikk selvsagt med seg dette, og det gikk ikke lang tid før de ville ha ham tilbake til New York. Zuccarello bestemte seg for å gi NHL-drømmen en siste sjanse. Dette ble en ny start ettersom John Tortorella (treneren som veide ham for lett i hans første periode i klubben) hadde blitt sparket til fordel for Alain Vigneault.

Satt ny rekord
Siden den gang har det bare gått én vei, og det er oppover. Den første sesongen tilbake på amerikansk jord resulterte i 59 (!!) målpoeng. Dette var ny rekord for norske NHL-spillere. Seks poeng mer enn Espen «Shampo» Knutsens 53 målpoeng fra 2000/2001 sesongen med Columbus Blue Jackets. Knutsens rekord med antall scorede mål på en sesong ble også slått av Zuccarello,  men det var ikke bare personlig suksess å spore. Rangers spilte en fantastisk god sesong og kom til finalen i Stanley Cup. Her ble Los Angeles Kings et par hakk for store, og laget måtte ta til takke med den sure andreplassen. I sluttspillet noterte han seg for 13 målpoeng på 25 kamper.

Suksessen for Zuccarello har fortsatt i inneværende sesong, både individuelt og kollektivt. Rangers vant både Presidents Trophy (laget med flest poeng) og Metropolitan Division. I seriespillet har han produsert 49 målpoeng på 78 kamper. For øyeblikket kjemper Rangers om Stanley Cup-trofeet. Laget blir regnet som en favoritt til å vinne.

Hjertet utenpå drakten
Det er ikke til å legge skjul på at Zuccarello er en favoritt blant fansen. Selv om han bare er 171 centimeter høy er han ikke redd for å «ta krigen». Han spiller med hjertet utenpå drakten, og dette har både trener og lagkamerater påpekt utallige ganger i media. Fansen har mange fine øyeblikk å se frem til, ettersom han nylig satte penn på papir for fire nye år i klubben.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here