Fersk stand up-komiker

0

Solagutten Karsten Blomvik ble spurt om å være én av 90 komikere under årets touMAZEing International Comedy Festival etter bare en opptreden på stand up-scenen. I morgen skal han være konferansier på Fredrik Brimsøs stand up-show på Sting.

Karsten Blomvik foto Mia Langås Flåta

Tekst og foto: Mia Langås Flåta

Karsten Blomvik studerer til å bli dataingeniør ved Universitetet i Stavanger. Dette er tjueåringens første år på utdanningen, og han er også rimelig fersk innen stand up-miljøet i Stavanger. Han hadde sin første opptreden for bare fire måneder siden.

–      Jeg har likt stand up siden jeg var 14 og så en Gabriel Iglesias-video på Youtube. Han har den «fluffy guy»-rutinen sin som er for tjukke folk. Jeg var en tjukk kid, så jeg følte meg related til den humoren med en gang. Siden da har jeg digga stand up. Det ble liksom min greie, sier Blomvik.

Stand Up UnCut
De siste årene har Blomvik tenkt mye på at han ville prøve seg som komiker på scenen selv.
–      Det tok meg to år før jeg klarte å manne meg opp til sende en mail til produsenten i Comedy Box og melde meg på UnCut i Stavanger, sier han.

UnCut er en slags open mic. En lavterskelscene for humor og stand up.
–      Open mic er mer sånn at alle kan gå på scenen der og da. Vi har mye av de samme premissene som en open mic, det er bare mer strukturert. Det er her vi leter etter de uslipte diamantene, sier Chi Ton, produsent i Comedy Box.

Lettere med ukjente
Studenten har til nå stått på scenen tre ganger. Første gang på UnCut, og ikke lenge etter fikk han tilbudet om å være en av komikerne på touMAZEing International Comedy Festival. Festivalen fant sted på Tou Scene i april og Blomvik hadde show både fredagen og lørdagen, hvor rommet ble helt fylt av publikummere den siste dagen. Første dagen kjente Blomvik alle publikummerne.

–      Det var ille. Når du kjenner alle så er det veldig rart å stille seg foran dem med mikrofon og si «hei du, nå skal jeg snakke i ti minutter». Men når folk ikke kjenner deg så er det mye lettere, for da trenger du ikke å bli flau, nettopp fordi du ikke vet om du noen gang kommer til å møte dem igjen, sier Blomvik.

På festivalen opptrådde også erfarne komikere som Dag Sørås, Christer Torjussen, Martin Beyer-Olsen, Grim Moberg og Fredrik Brimsø. Så da Blomvik ble spurt om å opptre etter bare ett show, er det nokså klart at dette er en gutt med talent.
–      Karsten har vært med på UnCut en gang i tillegg til touMAZEing, så han er helt fersk. Han er en engasjert og bra fyr, og jeg gleder meg til å se mer av han, sier Comedy Box-produsent Ton.

Får ideer på vei til UiS
Blomvik bor på Sola går til og fra universitetet, noe som tar to til tre timer hver dag. Det er på gåturene de fleste ideene kommer.
–      Det bare popper inn og så noterer jeg dem på mobilen og bygger videre på ideene senere. Den første gangen jeg sto på scenen hadde jeg bare én vits som varte i fem minutter. Så det blir gøy å kunne produsere og utvikle skikkelig materiale fremover, sier han.

Karsten Blomvik er svært inspirert av amerikansk stand up. En blanding av historier, små vitser og observasjoner. Når han først står på scenen kan det også dukke opp spontane ideer som han bruker. Inspirasjonskildene er Bill Burr, Jim Jefferies og Joe Rogan.

Kjekk hobby
Tjueåringen sier at det er kjempekjekt å være på scenen, men om det går galt foran publikumet kan han være nede i tre dager etterpå.
–      Akkurat nå er stand up bare en kjekk hobby, men det kunne godt være aktuelt å jobbe med det dersom det utvikler seg den veien, sier Blomvik.

For at Blomvik og andre komikere skal kunne utvikle seg innen stand up er de avhengige av publikums interesse.
–      Jo flere folk som kommer, jo flere stand up-kvelder kan settes opp. Jeg vil gå på scenen absolutt så mye jeg kan. Bare jeg får en sjanse så må jeg ta den, avslutter Blomvik.

Nå har det gått en måned siden intervjuet med Blomvik og i løpet av den tiden har han stått på scenen under enda en UnCut og fredag 29. mai er han klar for å være konferansier på Fredrik Brimsøs stand up-show på Sting Nere, også kjent som Kåkå Kverulantkatedralens lokaler. Mari Finnestad og Tormod Husebø står også på scenen denne kvelden.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here