Kverulantkatedralen satser på Stavanger-studentene

0

Har du hørt om Kåkå kverulantkatedralen? Kåkå er en stiftelse som virker som et kafébasert litteraturhus på Sting Nere, i bakken opp til Valbergtårnet i Stavanger. Kåkå er en møteplass for alle som har interesse for kunst-, kultur- og samfunnsdebatt i Stavanger-regionen. Fremover står Stavanger-studentene spesielt i fokus. 

DSC_0037

Tekst og Foto Mia Langås Flåta

Kåkå kverulantkatedralen er den eneste kverulantkatedralen i verden. Kåkå tilbyr debatter, samtaler, intervjuer, foredrag, kverulering, konserter, kunst og kultur. Det eksperimenteres med både form og innhold, og det samarbeides gjerne med studenter om å lage program.

Sting Nere
Kåkå har en avtale med Café Sting, som har vært et kulturfyrtårn i Stavanger siden 1983, om at de skal revitalisere kafeen som møteplass med vettugt programinnhold.
– Kåkå er organisert som en idealistisk stiftelse som lager program ved å dele ut midler til de rette folka og sakene. Kafeen tilbyr oss et bra sted og vi tilbyr dem et bra program, sier litteraturhussjef Jan Inge Reilstad.

Han beskriver Kåkå som et vakkert og atmosfærisk utested med mulighet for samtale og gode møter med saker og mennesker, over svært god øl.
– Så om man vil ta seg en øl og bare lytte er det ikke noe i veien for det. Her er det meget lav terskel mellom scene og publikum. Atmosfæren er meget bra i smekre lokaler. Våre gjester får som regel mulighet til å stille spørsmål eller delta på et eller annet vis, men ingen må, forteller litteraturhussjefen.

Studenter i sentrum
Nå ønsker Reilstad flere studenter til Kåkå.
– Studentene må veves inn i byen. De skal være en del av bymiljøet og påføre Stavanger sine meninger og holdninger. Det trenger Stavanger. Kåkå er et perfekt sted for dette. Studenter bør oppsøke Kåkå med mottoet «den gode kverulanten styrker uenighetsfellesskapet», men også «det viktigste er å ha det kjekt underveis». På Kåkå blir viktige ting kranglet om og ledd av, sier Reilstad.

Han forteller at alle studenter eller ansatte ved UiS kan komme med forslag.
– Om tema, saker eller deltagere. Vi er supersugne på å finne de viktigste sakene, også for universitetet, som dessverre ligger så altfor tilbaketrukket. Kåkå er også tilgjengelig med utstyr og kaféscene for andre arrangører for en meget billig penge. Det er bare å ta kontakt om man ønsker å realisere noe, sier Reilstad.

DSC_0023Litteraturhussjef Jan Inge Reilstad og styreleder Hallgeir Langeland skaper engasjement i Kåkås lokaler.

Ung og moderne
Kåkå kverulantkatedralen er blitt til gjennom samtaler mellom stifterne; Skagen-gründer Kristoffer Stensrud og kona Signe Anne Stensrud, kafévert Terje Vallestad og Jan Inge Reilstad. Etter hvert kom det også på plass et styre med Hallgeir Langeland som styreleder, et fagråd og mange andre kapasiteter i byen. Kåkå kverulantkatedralen åpnet 11. september 2014.

På Sting Nere er det også et trekamera-oppsett på scenen, slik at alt kan tas opp og streames direkte. Kåkå legger det meste ut på en egen Youtube-kanal, så om du ikke får med deg det som skjer, har man muligheten til å oppleve det på nett, selv om det kanskje ikke vil gi den samme følelsen av felleskapet, lydanlegget og atmosfæren i lokalet.

Bredt program
Kåkå har hatt besøk av kjente kverulanter, eksempelvis Thomas Hylland Eriksen som fortalte om sitt forskningsprosjekt «Overoppheting». Bykamp! arrangeres en gang i måneden og der blir de viktigste sakene i Stavangeregionen tatt opp. Siste Bykamp! var om «Forus – bærekraftig bymotor eller altetende gjøkunge?». Første Bykamp! i mai har fått arbeidstittelen «Studentbyen Stavanger – Vil være best i Europa, er dårligst i Norge? – og hvor blir det av sentrumsnære studentboliger?».

Fremover blir det også temadager om Russland, og blant andre kommer den verdensberømte kunstneren Petr Pavlensky som har naglet egne testikler fast til Den Røde Plass. Det blir mer klimadebatt, konserter og mulighet for publikum til å være løgndetektor, foruten tid for Verdikommisjonen, hvor rektor Marit Boyesen er ett av medlemmene. Litteraturhussjefen legger også til at det kommer til å skje mye mer enn dette fremover.

Prøveperiode
Hvor ofte Kåkå har arrangementer varierer. Dette er deres andre sesong, så fremdeles er de inne i en prøveperiode med tanke på hvor mange arrangementer som skal finne sted per uke.
– Noen uker har vi fire arrangementer. Hver eneste lørdag klokka 14.00 har vi sagt at det skal være noe på Kåkå. Et annet av våre mottoer er «Ingen by er bedre enn sin egen offentlighet.» Vi vil også jobbe mer tematisk fremover, ha sesongtema og egne temadager, sier Reilstad.

Han legger til at de til høsten skal jobbe med temaer som ateisme, konspirasjonsteorier, uenighetsfellesskapet»og Europa-manifest. I dag er Kåkå et litteraturhus, men Jan Reilstad ønsker at det kan bli et kulturhus.
– Nå handler det om at byens innbyggere skal oppdage Kåkå, ikke minst studentene og de ansatte her oppe på haugen, sier Reilstad.

DSC_0006
Følg med på Kåkå kverulantkatedralens program på deres nettside www.kverulantkatedralen.no

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here