Femti flotte år med Frode Kommedal

0

femti flotte
Anmeldt av Mia Langås Flåta

Tre generasjoner samlet under samme tak. I første etasje bor 40 år gamle Hilde (Marianne Holter) sammen med sin mann Svein-Inge (Marko Kanic) som arbeider som t-skjorte og koppansvarlig hos Trykkerispesialisten. Fredrik (Magnus Knudsen Rostad) er sønnen i huset, 20 år gammel og sammen med yoga-instruktør Silje (Ingrid Rusten). I andre etasje bor Svein-Inges mor Bodil (Gretelill Tangen).

Familiens nære venn, fengselsfuglen Geggi (Espen Hana), har nettopp sluppet ut, og trenger en sofa å sove på. Familien tar imot ham med åpne armer. ”Du kan aldri ta lett nok på ting” er hans mantra. Da Geggi kommer inn i huset blir familiens hverdag forandret.

Moderne
Tore Renberg har skrevet et moderne stykke hvor alle kan kjenne igjen karakterene. Bodil er en typisk irriterende svigermor som kommenterer og blander seg bort i alt. Svein-Inge er arbeiderklassetypen som brenner for jobben sin og Fredrik er svartkledde metalfyren. Men hvem er Frode Kommedal? Han fyller 50 og bor på Randaberg. Det er bestilt 200 kopper til 50års laget hans og Svein-Inge har fått oppgaven å komme opp med et slagord. Ellers har denne mannen lite å si for stykket.

Det hele er lite teatralsk og det er første gang på lenge at jeg har sett et helt stykke uten å bli flau over unaturlige handlinger. Stykket kunne gjort seg bra som film, men det er jo noe eget med det å faktisk sitte noen meter unna familien hus og oppleve lukten av fyll og røkelse, og at fruen i huset slenger behåen på bordet rett foran deg.

Humor og kvalitet
Det er et stort pluss at alt av rekvisitter er på plass. Kjøleskapet er fylt med mat og det er faktisk kaffe i kaffekanna. Det er et sjeldent fenomen på scenen. Deilig å slippe og se på noen som ”later som”.

Renberg har skrevet et manus fylt med humor og kvalitet. Hvor humoristisk er din familie om man ser den utenfra? Femti flotte år med Frode Kommedal er en her og nå-opplevelse. Det er vanskelig for publikum å beskrive humoren etter forestillingen. Du må være på teateret for å forstå den.

Lokale referanser
Stykket vil spesielt treffe de lokale. Familien bor i Pedersgata, og Jørpeland, Randaberg, Tasta og Kvernevika er bare noen av stedene som nevnes i løpet av stykket.

Det er både avslappende og underholdene å kunne overvåke en Stavangerfamilies vaner og uvaner. Publikum får være vitne til familiekrangler og hva som skjer når hemmeligheter kommer frem i lyset.

Midt på treet
Fra start er ikke stykket mer interessant enn midt på treet, men etter pause tar det seg opp. Lett underholdning som treffer alle, men mangler noe jeg ikke helt klarer å sette fingeren på for å nå til topps. En herlig sluttscene og en hysterisk fyllefest drar stykket opp til en firer.

Fire

Stykket spilles på Rogaland Teater frem til 13. juni. 

Dramatiker og regissør:
Tore Renberg

Scenograf:
Arne Nøst

Komponist:
Janove Ottesen

Kostymedesigner:
Ragnhild Anda

Lysdesigner:
Børe Noer Borrevik

Maskør:
Jill Tonje Holter

Medvirkende:
Espen Hana
Marianne Holter
Gretelill Tangen
Marko Kanic
Ingrid Rusten
Magnus Knudsen Rostad

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here