Utroskap

0

Av Tuva Skei Tønset

I bunken blant artikler og spalter om sex finnes det et fåtall tekster som berører temaet om samlivets synd, nemlig utroskap. I underkant av 50 prosent av alle gifte par skiller seg, og mange gjør det grunnet intimitet med andre enn sin respektive partner. Utroskap er tabuen som stadig blir et større samfunnsproblem, men som få faktisk tør å snakke om. Personlig mister jeg gradvis troen på at mennesker er i stand til å være monogame over lengre tid uten å bytte partner.

For det er ikke bare i ekteskapet at både menn og kvinner bryter tilliten. Stadig hører jeg om venner, eller venners venner, som «mistet kontroll og fornuft» en fuktig kveld på byen. Det har blitt så vanlig å være utro at folk ikke en gang reagerer med avsky når de er vitne til det selv. Snarere tvert imot. For noen kan det være naturlig å oppfordre en usingel venn til et «uskyldig» kyss med en fremmed på byen. Alt for få tenker på hvor destruktivt og særdeles lite givende et sånt kyss er. Ikke bare tærer det på samvittigheten og forholdet, men det gir deg heller ingenting der og da. Det skumle med en så slapp holdning vedrørende utroskap er at det fremprovoserer flere tilfeller. Enten det er et kyss på fylla, sex eller flørting med intensjoner; ikke tillat deg selv eller folk du kjenner å se på det som en bagatell. Slike handlinger er vanedannende. Er du utro én gang så er sjansen større for at du er det igjen og igjen.

Hvorfor er utroskap så destruktivt? Det distanserer deg fra kjæresten din i større grad, og tynger på samvittigheten. Det er ydmykende og sårende for den du har lovet deg selv til. For ikke å nevne hva det gjør med tillitten i forholdet, som mest sannsynlig aldri vil bli den samme igjen. Ofte er personer utro dersom de ikke får den anerkjennelsen de føler de fortjener av partneren. Komplimentene og gestene reduseres gjerne naturlig utover i forholdet, og mange takler dette med å oppsøke oppmerksomhet fra andre. Burde det ikke heller være slik at man tar problemet ved roten og kommuniserer med kjæresten sin? Skulle det vise seg at dette ikke forbedrer situasjonen, så kan en heller være ærlig med seg selv og ende forholdet.

La oss slippe å bli generasjonen hvor samtlige går gjennom skilsmisse nummer fire i en alder av 50. La oss aktivt forebygge de slappe holdningene vedrørende utroskap, og heller bevise at det er rom for betingelsesløs kjærlighet. La håpløse romantikere forbli håpløse og naive. Gi ikke opp et forhold uten en kamp. Vær sjenerøs med komplimenter, og fortell din bedre halvdel hvor mye vedkommende betyr for deg – hver eneste dag!

Ingen vil være gubben på sykehjemmet som legger an på sykepleierne, eller tobarnsmoren som plukker opp tjueåringer på byen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here