En busspassasjers tilståelser

0

Av Sverre P. Jonassen og Henrik Høyland.

sverreoghenrik

Hva er egentlig greia med bussen? Innen du kommer dit du skal er sjansene store for at du har irritert deg over minst én passasjers oppførsel. Ettersom det ikke ligger i nordmenns DNA å si ifra i slike situasjoner, har vi laget en aldri så liten guide. Ikke til deg som blir irritert, men til deg som irriterer.

Månedskort i lommeboka
Dørene åpner seg. Det regner sidelengs ute, og bussen er allerede forsinket. Hvorfor i alle dager beveger ikke køen seg? Jo, for der fremme står det en med lommeboka opp mot kortscanneren. Buuup, lyder maskinen. «Ikke gyldig reisebevis». Personen snur lommeboka. Buuup. «Ikke gyldig reisebevis». Lommeboka snus igjen. Buuup. Personen begynner å polere den ene siden på lommeboka. Buuup, buuup på motherfuckings buuup, men gir personen opp? Aldri! Folkens, vær så snill. Ta reisebevis ut av kortholdere, lommebøker og vesker før dere går på bussen. Makan!

Bagasje og sko på setene
Vel inne i bussen speider du etter en plass å sitte. Ledig toer? Niks. Ledig plass ved siden av babes? Nope. Alle setene er visst tatt. Nei, vent litt! Flere av plassene er okkupert av bagger, vesker og poser. En fyr med hettegenser* har til og med beina sine godt plassert i det motstående setet! Vær et godt medmenneske og rydd plass til andre som vil sitte.

Folk som nekter å sette seg
På den andre siden har vi dem som bare setter seg dersom de får begge setene for seg selv. De velger altså å stå fra sentrum og helt ut til der ingen skulle tru at nokon kunne bu, fordi det er skummelt å sette seg ned ved siden av ukjente. Ærlig talt. Sett deg ned og slå av en prat. Kanskje får du deg en venn for livet.

Folk som slår av en prat
Etter en lang dag på skolen er du halvveis i koma når du endelig kommer deg på bussen. Det eneste du tenker på er å ligge i badekaret omgitt av duftlys og Enyas terapeutiske toner. «Så søt du var da lille frøken!» lyder plutselig en stemme. Ikke Enyas stemme. Nei, ikke i det hele tatt! Du kan vel knapt komme lenger unna. Du snur deg og får øye på skapningen som sitter ved siden av deg. Et blodskutt ansikt innrammet i langt fett hår. Alkoholen nærmest pipler ut av porene. Forhåpning er tydelige å spore i blikket – forhåpning om at det snart skal plinge i andre snorer enn den som får bussen til å stoppe. Hver buss, uansett hvor du skal, er hjemsøkt av minst én slik person. I bussen skal vi lide i stillhet. Ikke prate og ha det koselig!

Ut av bussen
Dørene åpner seg og avdekker et enormt folkehav som skal på bussen. Alle desperate etter en plass å sitte. Øynene er røde og viser tydelige tegn på ondskap. Latinske gloser ropes mot himmelen, mens fråden spruter ut av munnen deres. Barnevogner flyr veggimellom, gymbagger knekker ribbein og tær knuses under moteriktige sko. Ingen kunne brydd seg mindre om at du faktisk skal av her. Studentrådet har tatt kollektivtransport i flere av verdens største byer. Likevel kan ikke disse måle seg med hvor vanskelig det kan være å komme seg ut av en buss i Stavanger. Vis omtanke og oppfør deg fint både på og utenfor bussen.

*Det er vitenskaplig bevist at folk med hettegenser alltid har skoene i motstående sete.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here