Den musikalske dåpen

0

Av: Remi Sørdal.

RemiSørdal
Hvorfor har noen av de antatt mest kjent og beste bandene i historien de kjedeligste bandnavnene ever? The Beatles? The Smiths? The Carpenters? Come on. De høres ut som kjedelighetens konger. Jeg vet at du ikke skal dømme et band ut i fra navnet, men det har skjedd alt for ofte at jeg unnlater å høre på musikk basert på at bandnavnet har pisset meg off. Og før du får en musikalsk hissyfit – det finnes selvsagt unntak. Bandet Yes har et relativt shitty navn, men det er ingen tvil om hvilke ferdigheter bandet har/hadde.

Bandnavn skal fenge den nye lytteren, og fortelle litt om hva bandet står for eller ha en god dose positiv originalitet. Jeg sier positiv originalitet, fordi originalitet ikke nødvendigvis bare er positivt. Bare ta bandnavnet Panic! At the disco – tilfeldige ord og tegn satt sammen i god tro om at det skal selge som hakka møkk. Bytt heller navn til Panic! We’re soulless corporate whores.

Deathmetal- og Grindcore-sjangeren får ekstra plusspoeng for oppfinnsomme, absurde og med vilje provoserende bandnavn. Med radiovennlige bandnavn som Deep Fried Abortion, Cuntsaw, Fuck… I’m Dead, Begging for Incest og Excrementory Grindfuckers – hvem klarer vel ikke å trekke på smilebåndet?

Jeg har laget en liten personlig shitlist over store feil ved valg av bandnavn:

1. Ikke ha «The» etterfulgt av etternavn/yrker/dyr. Dette hørte til 50- og 60-tallet. Gi deg. «The» er selvfølgelig tillatt hvis det er snakk om en kort setning som for eksempel: The Dillinger Escape Plan eller The Black Dahlia Murder. Band som The The utgår til de grader.

2. Det er ikke tillatt å sette sammen en setning til et ord. Highasakite, Iwrestledabearonce. Kutt ut.

3. Soloartister med band. Altså, hvorfor kan ikke musikerne få like stor plass på scenen som frontfiguren ved å ha et kollektivt bandnavn, i stedet for at musikerne står med liten skrift på konsertflyeren?

4. Odd Future Wolf Gang Kill Them All. Eeh. Folk kommer bare til å si Odd Future! So, whats the point? Unødvendig lange setninger er også en synd. And you will know us by the trail of the dead = provoserende.

5. Tall. Bare gi faen i tall, 3 Doors Down.

6. Vær så snill å la bandnavnet være et ord, og ikke en slags døgnflue av et utrykk, Chvrches.

7. Hoobastank.

Noen band opererer med akronymer hvis bandnavnet er langt nok til å tillate det. Noen sier QOTSA om Queens of the stone age, mens band som Jimmy Eat World definitivt bør unngå akronymer.

Hvis du og ditt band er opptatt av å ha et klingende flott bandnavn, så blir det aldri perfekt for alle musikkentusiaster. Finn på et bandnavn som folk vil huske og kjenne igjen, og viktigst av alt – et navn dere selv digger. Ta lærdom fra deathmetal-bandene, som finner passende navn til sjangeren. Ingen vil vel faktisk tro at Necrophagist eller Rotting Christ er svenske danseband?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here