Leserinnlegg: Fem grunner til å ikke studere i utlandet

0

Av: Birgit Rodvelt, retorikk- og nordiskstudent ved Aarhus Universitet.

Birgit Rodvelt

Okey, da. Utlandet er kanskje å dra alt under en kam. Jeg leser bare med sjokk og vantro om dagen alle disse anbefalinger om å dra ut i verden. Det er ikke alltid like bra som man tror. For min egen del bor og studerer jeg i Aarhus, Danmarks nest største by, og livet er ikke bare en dans på roser. Og dum som jeg er, søkte jeg beint frem hele mastergraden her. La meg presentere fem grunner til å ikke studere i Danmark. Du bør heller bli der du er.

1. La oss si at du vil sette deg opp på skolen, for å arbeide med en oppgave, og du ønsker å bruke en av PC-ene på universitetet. Det byr på problemer allerede her. Det viser seg at Ø og Æ har byttet plass, i forhold til hva vi er vant med på et godt, gammeldags, norsk tastatur.

2. Danmark har noen rigide mangler. På en av mine siste torsdager på UiS spiste jeg min siste torsdagskomle med kålrabistappe. Komle kunne jeg laget selv, om lysten hadde blitt for stor. Problemet bunner i at det er ingen som selger kålrabi, og nesten ikke har hørt om denne deilige, runde rotfrukten som jeg ikke lenger forstår kan kalles Nordens appelsin. Enda en kraftig Danmark-fail.

3. Sosialdemokratiet Danmark har nok en og annen fordel, men den største ulempen er en totalt frisluppet alkoholpolitikk. Du kan kjøpe øl i bibliotekskantina for en tier, eller på en automat hvis kantina er stengt. Du kan kjøpe en sekser øl for 29 kroner, og drikke den i universitetsparken i sola. Du kan kjøpe vodka på bensinstasjonen klokka 05.30, en søndagsmorgen (min favorittaktivitet) og hver bidige fredag blir klasserom i nesten alle bygg omgjort til barer. Her var det mye enklere med de mer begrensede åpningstidene på Tappetårnet, polet og utestedene, slik at man heller bruker mer tid på å studere, fremfor å være fyllesyk.

4. Dette må jeg innrømme kun er gjeldende for Aarhus, og ikke Danmark generelt, men oss nordmenns inntrykk av den skandinaviske nabo i sør er jo først og fremst at det er flatt. Det stemmer ikke i Aarhus. For å komme seg til universitetet må man nemlig opp en lang bakke. Så hvis du vil dra fra Stavanger for å slippe Ullandhaugbakken, så lurer du deg selv. Igjen – like greit å holde seg hjemme.

5. Vi har kommet til det siste punktet på denne listen, men det er vel så viktig, og noe du må forholde deg til daglig. Språk. Jeg er av den oppfatning at dansker ofte kan forstå noe av hva en nordmann sier, men siden man oppfatter det som et fremmedspråk, velger man å svare på et faktisk fremmedspråk (engelsk). Heldigvis er Kaizers Orchestra enormt populære her, og jeg tenkte dermed rogalandsklangen min ville nå langt. Jeg gav opp etter fire dager og la om til dansk, og det er virkelig hardt arbeid, siden dansk språk er på vei til å bare bli én enkelt lyd. Absolutt ikke verdt det.

La oss runde av med å si at en god, trygg fosterstilling i sofaen på universitetsbiblioteket er bedre enn kraftanstrengelsen utveksling. Vel, samtidig – det finnes jo noe positivt også. Blant annet har jeg vært borti dyktige forelesere, ambisiøse og inspirerende studiekamerater og en satsning på humaniora, hvor andre sammenlignet kan omtales som en stor vits. Men dette er jo ikke særlig viktige eller relevante faktorer, heldigvis.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here