Norsk film er undervurdert

0

Mia

Redaktør Mia Langås Flåta
kultur@smis.no

Den første norske filmen ble laget i 1908, og filmindustrien har siden det blitt større og større. Styresmaktene har satt som mål at det skal produserer 25 norske storfilmer i året. Antallet norskproduserte filmer har vært over det tallet de siste årene. Likevel mener jeg at man ikke kan få nok av norsk film. Flere burde få støtte til å utvikle ideene og tankene de sitter inne med. For å få støtte til å produsere film, må man de fleste steder legge et ferdig manus på bordet før det blir snakk om utdeling av penger. Norsk Filminstitutt gikk for noen uker siden ut med beskjeden om at de ikke har mulighet til å betale ut lanseringstilskudd til filmer som har premiere i 2015 på inneværende års budsjett. Grunnen til dette er at det er rekordmange norske kinofilmer som har hatt krav på lanserings- og etterhåndstilskudd i år. Dette bremser nok for flere norske filmer.

Det produseres en rekke kortfilmer i Norge i løpet av et år. Både innen skole, på fritid og av profesjonelle filmskapere. En kortfilm er under en time lang, og vises dessverre ikke på kino. Dessverre er det nok heller ikke mange som laster ned norske kortfilmer. Det blir arrangert flere kortfilmfestivaler i Norge, deriblant kortfilmfestivalen KORT i Sandnes som ble arrangert for kort tid siden. Dessverre går de fleste kortfilmer i glemmeboken etter kort tid. En av grunnene til dette kan være at lange spillefilmer blir satt foran kortfilmer.

Det er sjeldent man sitter hjemme og tenker: Nå hadde det vært hyggelig å sett en kortfilm.

Det er ikke rart at det er vanskelig å oppfylle skuespillerdrømmen i Norge. Jeg mener at det lages for lite norsk film. Vi vil se mer av Norge og norske skuespillere. Filmskaperne velger å kjøre safe og velger kjente skuespillere som de vet at publikum vil se. Flere norske skuespillerne har de siste årene dratt til utlandet for å jobbe med film der. Thorbjørn Harr, Ingrid Bolsø Berdal, Aksel Hennie, Dennis Storhøi og Kristofer Hivju er bare noen av dem som har beveget seg vekk fra fedrelandet, og som har fått jobbe med amerikanerne. Det var nok mange som ble stolte av å være norske da Oslogutten Kristofer Hivju entret skjermen i serien «Game of Thrones».Ettersom de mest populære skuespillerne drar utenlands, blir det mulighet for de mindre kjente skuespillerne å komme seg fram i lyset. Vi har flere talenter her i landet som fortjener nettopp det.

Antall kinobesøkende går stadig ned, men det er ikke fordi vi er lei av film. Vi streamer og laster ned direkte hjem, istedenfor å ta turen på kino. Vi må støtte filmindustrien i Norge. Se de norske filmene som blir laget. Du vil bli overasket over hvor mange norske kortfilmer og spillefilmer det egentlig er laget i løpet av de siste årene, som du ikke har sett. Flere av dem er usedvanlig gode. Det er gøy med action og vanvittige spesialeffekter fra de store utenlandske filmsselskapene, men det å se en hverdagslig, norskspråklig film hvor opptakene er gjort i norsk natur er spesielt sjarmerende.

Har du en drøm om å lage film, så sett den ut i livet. Med eller uten budsjett. Vi har godt av å se mer fra den norske filmindustrien fremover.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here