Bakterienes skjulesteder

0

Av Sverre P. Jonassen og Henrik Høyland.

sverreoghenrik
Den siste tiden har imaget til bakterier hatt en aldri så liten opptur. Matvareprodusentene snakker om «sunne bakterier». Åpenbar konspirasjon! De kan holde ebola-yoghurten for seg selv. Bakterier er pur ondskap og det beste er å holde seg så langt unna dem som overhodet mulig. For å gjøre dette må man først være klar over hvor de befinner seg.

Når du tørker av kjøkkenbenken samles bakteriene i kluten. Over natten inviterer bakteriene alle venner og bekjente på ost og vin før de avholder en orgie av episke dimensjoner. Neste dag har antallet deres mangedoblet seg. Dersom du nå bruker denne kluten, og tror du gjør rent, er det i realiteten det motsatte som skjer. For å forhindre dette er det viktig at du skyller og vrir opp kluten etter bruk.

Vær oppmerksom på punkter i dine omgivelser som flere har vært i kontakt med. Lysbrytere, for eksempel, eller stoppknappen på bussen, dørhåndtak og ikke minst penger. Tenk på den utrolige reisen penger tar i løpet av sitt livsløp. På samme måte som det er umulig å si hvor mange personer de har vært i kontakt med, er det også vanskelig å forestille seg hvor mange bakterier den har på seg. Enkelte har faktisk gått så langt som å hevde at penger vil være kilden til framtidige pandemier. Vask derfor hendene dine ofte og prøv å holde dem unna ansiktet når du er i det offentlige rom.

Tro det eller ei, men det finnes bakterier i doen din også. Mange bakterier! Doskålen din rommer rundt 3 millioner bakterier per kvadratcentimeter. Isolert sett forteller ikke dette tallet oss så mye. Sammenligner vi det med dosetets beskjedne 250 per kvadratcentimeter, derimot, er det lettere å fatte hvor skitten doskåla vår egentlig er. Ubeleilig nok sprøytes bitte små vanndråper med disse bakteriene ut i rommet hver gang du trekker i snora. Det kan derfor være lurt å tenke på hvor du oppbevarer ting som tannbørste og håndklær.

Bakterier er pur ondskap og det beste er å holde seg så langt unna dem som overhodet mulig.

Det er ikke spesielt morsomt å få avføring i ansiktet, og enkelte blir nok en smule irritert hvis de får det. På tross av dette er det ikke så fryktelig usannsynlig at du faktisk smører dette rundt i ditt eget ansikt flere ganger daglig. Britiske forskere har nemlig kommet fram til at én av seks mobiltelefoner har avføring på seg. «Ja, men ikke min. Jeg er én av de fem som ikke har det.» Du tenker kanskje slik? Det spiller nesten ingen rolle. Mobiltelefonen din er noe av det mest bakteriefylte du kommer i kontakt med daglig. Har du egentlig noen gang vasket telefonen din?

De aller fleste av oss skifter undertøy hver eneste dag. Det er en uskreven regel. En annen uskreven regel er hvor ofte vi bør skifte på senga. Problemet er bare at ingen husker den. Sengen din er et paradis for bakterier, spesielt midd. Etter hvert som dagene og ukene går blir de bare flere og flere. Skift derfor sengetøy minst én gang hver 14. dag, og hver uke dersom dere er et par. Man må heller ikke glemme pute og dyne. Midd og deres avføring utgjør nærmere 20 prosent av vekten til en to år gammel pute. Disse bør derfor også vaskes og luftes med jevne mellomrom og etter hvert byttes ut.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here