Slik overvinner du kvartlivskrisen

0

Av: Henrik Høyland og Sverre P. Jonassen.

sverreoghenrik
Portene på den akademiske konsentrasjonsleiren åpner seg, og ungdommen strømmer ut. Skolen er ferdig for alltid, og endelig, ENDELIG, kan man starte på livet man alltid har drømt om. Så enkelt er det dessverre ikke. Sannheten er at stadig flere møter store utfordringer etter endt utdannelse. Det finnes likevel steg du kan ta for å unngå å havne i den såkalte kvartlivskrisen.

Et typisk utgangspunkt for kvartlivskrisen er vår besettelse av å sammenligne oss selv med andre. Det er denne besettelsen som får deg til å sitte på Facebook til langt på natt og bla gjennom 617 bilder fra en person du knapt kjenner sitt «Mitt liv er bedre enn ditt liv»-album. Selvkritiske som vi er vil vi som regel rangere oss selv lavest. Ironisk nok vil personen på bildet sannsynligvis rangere deg høyere i sin egen sammenligning. Ikke bare er dette fullstendig meningsløst, det er også en av de sikreste veiene til kvartlivskrisen. En måte å unngå dette påer å klargjøre sine egne mål. Hva er det du ønsker å oppnå i livet? Hva er det som gjør deg lykkelig?

Samtidig er det viktig at du er realistisk. Dagens unge har ekstremt høye forventninger til de store aspektene i livet, som for eksempel jobb og kjærlighet. Ikke bare skal jobben være sikker og stabil, men den skal også være selvrealiserende. Ikke bare skal vi gifte oss, vi skal finne vår «soulmate». Hvis lykke måles som avstanden mellom det livet vi forventet oss, og det livet vi faktisk lever, vil det for mange av dagens unge ende med skuffelse. Det er derfor viktig at du skaper et realistisk forhold til dine forventninger. For all del, det er ingenting galt med drømmer og mål, men forbered deg på at selv hardt arbeid ikke er noen garanti for at du vil oppnå dem.

Det neste steget er å lage en plan for hvordan du skal komme deg dit du vil. Greit, du er ferdig med utdannelsen, hva mer kreves av deg? Hva er det som står mellom deg og målet du forsøker å oppnå?

I stedet for å være en hjelpeløs passasjer vil en skikkelig plan gjøre deg offensiv og plassere deg i førersetet.

Du bør likevel være forsiktig med å fokusere for mye på tidsaspektet når du planlegger. Bestemmer du deg for å ha leilighet i boks innen du er 25, være gift innen du er 27 og ha barn innen du er tretti, vil du bli skuffet dersom dette ikke skjer. Livet er uforutsigbart og man må være forberedt på å måtte tilpasse seg. Ikke betrakt det å måtte endre noen mål som et nederlag. På lang sikt kan det vise seg å ha vært et helt nødvendig steg i forhold til oppnåelse av suksess og lykke.

På samme måte som det å se fram i tid kan hjelpe deg å komme over krisen, kan det også være bra å se bakover. Den korteste snarveien til en kvartlivskrise er å stadig minne seg selv på hvor en ønsker å være, men ikke er. Du må ikke glemme hvor du har vært! Tenk på alt du har oppnådd, og vær stolt av deg selv! Uansett hvor du ender opp, husk hvem du er. Som Jennifer Lopez synger: Ikke la deg lure av diamantene mine, jeg er fremdeles Jenni fra borettslaget. Her treffer J-Lo spikeren på hodet som vanlig.

Kvartlivskrisen trenger ikke utelukkende være en negativ opplevelse. Større og mindre kriser tvinger oss til å ta et oppgjør med oss selv.Bruk den for hva den er verdt! Gransk deg selv og få klarhet i veien videre. Hvis du klarer å godta at ting ikke alltid ender slik du håper, hvis du lærer deg å overleve skuffelse, så kan ingenting overvinne deg. Ikke engang en liten kvartlivskrise.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here