Stillerom med rom for alle

0
Disse skiltene blir satt ut hver mandag for å trekke studenter til gudstjeneste.

Et stillerom er et sted hvor personer kan samle tankene sine, be eller slappe av. På Universitetet i Stavanger finnes det to stillerom: Ett på Arne Rettedals hus og ett på Kjølv Egelands hus.

Disse skiltene blir satt ut hver mandag for å trekke studenter til gudstjeneste.
Disse skiltene blir satt ut hver mandag for å trekke studenter til gudstjeneste.

Av Eigil Kloster Osmundsen (tekst og foto).

Tamila Shamileva ble født i Tsjetsjenia og er 24 år gammel. Hun flyttet til Norge sammen med moren sin i 2003 som flyktning på grunn av krigshandlinger i hjemlandet. Shamileva studerer sosialt arbeid og er på tredje studieår. Hun er sunni-muslim og ber fem ganger om dagen.

– Jeg har stort sett bare møtt muslimer her i stillerommet på Arne Rettedals hus. Jeg har ikke opplevd noen religiøse konflikter i tilknytning til bruk av dette rommet. Jeg ber her fremfor i Kjølv Egelands hus fordi det er nærmest Kjell Arholms hus, hvor forelesningene mine finner sted, sier 24-åringen.

Shamileva roser Universitetet i Stavanger for tilretteleggingen av religiøse aktiviteter. Hun kan imidlertid kun be sammen med andre kvinner.

– Å be her i stillerommet gjør meg godt. Jeg blir ladet opp på samme måte som mobilen blir oppladet når du kobler laderen i stikkontakten, sier hun.

Her sitter Tamila Shamileva vendt mot Mekka på Arne Rettedals hus sitt stillerom.
Her sitter Tamila Shamileva vendt mot Mekka på Arne Rettedals hus sitt stillerom.

Fornøyd
Halil Seferovic er fra Bosnia, og er 22 år gammel. Han tar en mastergrad i historie og religion, og er nå på lektor- og adjunktprogrammet. Seferovic er i likhet med Shamileva sunni-muslim, og er hundre prosent sikker på at Gud eksisterer. Han må i likhet med alle andre sunni-muslimer be fem ganger om dagen.

– Jeg visste om begge stillerommene på UiS. Grunnet en kneskade foretrekker jeg å bruke rommet i Kjølv Egelands hus ettersom gulvet der er dekket av tepper. De fleste muslimske vennene mine bruker også dette stillerommet, sier 22-åringen.

Seferovic er veldig fornøyd med stillerommet som han benytter seg av, men det finnes alltid noe som kan bli bedre.

– Stillerommene kunne vært større. Under fredagsbønnen på Kjølv Egelands hus må enkelte studenter be utenfor stillerommet grunnet stor pågang. Jeg har ikke opplevd noen ubehagelige situasjoner med studenter som praktiserer en annen religion i stillerommene, sier han.

Føler fred
Hvordan Seferovic føler seg etter å ha benyttet seg av rommet avhenger av hvordan humøret er, hvor mange bønner han velger å utføre eller andre faktorer. Han føler imidlertid som regel fred og varme i etterkant. Studentprest Stefan Emmerhoff kan bekrefte at stillerommet på Arne Rettedals hus er åpent hele døgnet.

– Det blir brukt som bønnerom for blant annet kristne og muslimer. Det eneste som er forbudt er å bruke det som grupperom. Jeg bruker dette rommet en del, gjerne en gang i uken, sier studentpresten.

Oppveksten påvirker
22 år gamle Anine Thoma Ottesen Knudstad er norsk studerer barnevernspedagogikk, og er på første studieår. Hun er ateist, og benytter seg derfor ikke av stillerommene på UiS.

– Det er ikke så stor forskjell på å være ateist, agnostiker eller humanist. Disse kategoriene har mye til felles. Jeg tror enkelt og greit ikke på Gud, sier hun.

Knudstad er borgerlig konfirmert, og er sikker på at oppveksten har vært med på å påvirke hennes syn på livssyn og tro. Hun er også tydelig i sin mening om at alle skal få ha sitt livssyn og sin tro, så lenge det ikke påvirker andre på en negativ måte.

– En oppfatning som mange har om ateister er at de er rasister. Jeg har jobbet som frivillig på anti-rasistisk senter, og er på ingen måte en rasist, forteller 22-åringen.

Hun har selv fått inntrykk av at stillerommet på Arne Rettedals hus var til for å slappe av, og at det er en plass for å be.

Anine Thoma Ottesen Knudstad er ateist, og her avbildet på samme stillerom.
Anine Thoma Ottesen Knudstad er ateist, og her avbildet på samme stillerom.

Ikke lovpålagt
Emmerhoff opplyser at det ikke er lovpålagt med stillerom på et universitet, men han mener at mange studenter har behov for en plass der det er stille i perioder av livet som gjerne er litt tunge.

– Her på UiS har vi to stillerom, mens Universitetet i Bergen bare har ett. Dette henger sammen med at deres rom er større, sier Emmerhoff.

På Kjølv Egelands hus er det nesten utelukkende muslimer som bruker stillerommet. Emmerhoff informerer om at begge stillerommene er åpne for alle som ønsker å bruke dem, men at de i praksis brukes nesten bare brukes av muslimer.

– Tidligere arrangerte jeg gudstjenester i stillerommet her på Arne Rettedals hus, men rommet ble for lite. Gudstjenestene har nå ironisk nok blitt flyttet til baren i Studentenes hus. Men det blir fortsatt holdt tidebønn i dette stillerommet, sier han.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here