Om jeg bare hadde visst det jeg vet nå…

0

Av: Henrik Høyland & Sverre P. Jonassen.

sverreoghenrik
I studieår er vi i Studentrådet som veteraner å regne. De første dagene som student virker å være lysår unna her vi ligger på våre akademiske sykesenger. Hva om vi kunne gått tilbake til de første dagene? Hvordan ville vi tatt fatt på studiene om vi bare hadde visst det vi vet nå?

Vi ville vurdert å ta hele, eller i hvert fall deler av, utdanningen i utlandet. De ulike studiene som finnes der ute er stort sett standardiserte på tvers av landegrensene. Så lenge institusjonen har et noenlunde bra rykte på seg, og du mestrer undervisningsspråket, er det bare å kjøre på! For det første kommer du til å ta til deg kunnskap om verden som ikke står skrevet i en eneste pensumbok. For det andre vil du som regel få mye mer ut av et eventuelt studielån. For det tredje vil det være en erfaring som du vil se tilbake på som et av høydepunktene i livet ditt.

Vi ville sørget for alltid å ligge i forkant. Semesteret går fortere enn man tror, og som regel oppdager man ikke at man er på etterskudd før det er for sent. «Hadde jeg bare hatt én dag ekstra til å øve» er ikke en uvanlig tanke på eksamensdagen. I realiteten har du hatt mer enn nok tid, du har bare ikke utnyttet den godt nok. Ta skippertaket i begynnelsen av året. Les gjennom pensum og løs oppgaver før forelesningene.

Vi ville tatt på oss så mange studentverv som overhodet mulig. På denne måten får du muligheten til å være med på å forme rammene rundt deg som student. I tillegg til å fremme dine interesser, tilegner du deg flere nye egenskaper, og ikke minst venner. Samtidig er det ikke til å se bort ifra at du vil framstå som mer attraktiv på arbeidsmarkedet.

Vi ville skaffet oss relevant erfaring. På denne måten vil du få en bedre forståelse av det du studerer og den jobben du skal gjøre i framtiden. Enda viktigere; det hjelper deg å finne ut om du virkelig vil jobbe med det du tror du vil jobbe med. Det du kommer fram til vil kunne hjelpe deg å styre studiene dine i riktig retning.

Vi ville vært oss selv. Sett bort ifra at dere har valgt å studere det samme, så er det ikke gitt at du og dine klassekamerater har noe til felles. På tross av dette er det ikke uvanlig at en klasse utvikler uskrevne normer og regler for hvordan man bør uttrykke seg som person. Forventningspresset dette bringer med seg kan være vanskelig å håndtere dersom du ikke er sikker nok på deg selv. Husk at du aldri trenger å gjøre noe du ikke vil gjøre, være noen du ikke er, eller ta del i noe du ikke ønsker å være en del av.

Vi ville ha stoppet og luktet på blomstene. Det å være student kan være krevende, men vi har en tendens til å krisemaksimere alt som foregår i livene våre på dette stadiet. Nei, verden går ikke under dersom den ene eksamenen ikke går helt slik som den skal. Du kommer heller ikke til å dø alene dersom kjæresten din har gjort det slutt med deg. Slapp av og nyt livet. Studietiden inneholder kanskje de beste årene i ditt liv! Sett pris på dem mens du kan.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here