Kjønnets musikalske rolle

0

Av: Jone Ramnefjell.

Jone

 

Det britiske bandet Bloc Party bestod av fire menn fra da de ble dannet. Da trommeslageren Matthew Tong forlot bandet, gjorde Bloc Party noe temmelig uvanlig. De erstattet han med en annen trommeslager. En kvinnelig trommeslager. At et kvinnelig medlem blir med i et band som tidligere kun har bestått av menn, er noe man ser svært sjeldent. Faktisk er det i det hele tatt svært sjeldent at et bandmedlem erstattes av en musiker av det motsatte kjønn, i hvert fall hvis bandet ikke bestod av både gutter og jenter fra før av. Jeg kommer ikke på noen eksempler på mannlige musikere som har blitt med i band som opprinnelig bare bestod av damer.

I Metallica-filmen «Some Kind of Monster» ser bandet etter en ny bassist, og man ser i audition-scenene at en dame stilte opp. Stemningen i rommet stiger når hun spiller med bandet, men ikke fordi tilskuerne har troen på at hun kan få jobben. Heller det motsatte. Det at en dame spiller i Metallica blir ikke ansett som noe annet enn en morsom vri, og alle i rommet vet at det aldri vil bli en realitet. Jeg må innrømme at da jeg først så filmen, i en alder av tolv år, syntes jeg også at et kvinnelig medlem i Metallica var et konsept som var alt for absurd til å bli tatt seriøst. Men når jeg tenker over det nå… hvorfor det egentlig? Hvorfor skal hvilket kjønn du er ha noen betydning for deg som musiker?

Dette slår begge veier. Smashing Pumpkins har hatt fire bassister (Mark Tulin telles ikke, han var en midlertidig erstatning), og de var alle damer, i et band som ellers kun har bestått av menn, bortsett fra en kvinnelig keyboardist. Og det er så klart helt greit, men ikke prøv å lure deg selv til å tro at det er en tilfeldighet. Så hvorfor er det så forbannet viktig for bandsjefen Billy Corgan at bassisten i Smashing Pumpkins har en vagina? Det blir som å gjøre kjønnet til en ekstra medlemsrolle for bassisten. Jeg tenker sikkert mer spesifikt over Smashing Pumpkings sin bassistrekke fordi kvinnelige utøvere er i mindretall i populærmusikken. Det er derfor et band bestående av kvinner blir omtalt som et «jenteband», mens et band bestående av menn bare blir omtalt som et «band». Men jeg tør å påstå at jeg også ville lagt merke til det om et band som ellers bare bestod av damer byttet bassist mange ganger, og bassisten alltid var en mann.

Så hvorfor er det så forbannet viktig for bandsjefen Billy Corgan at bassisten i Smashing Pumpkins har en vagina?

Joda, når et bandmedlem skal erstattes, finnes det så klart flere mannlige enn kvinnelige musikere å ta av, så jeg anklager ingen musikere for kjønnsdiskriminering. At kvinnelige musikere hyrer inn kvinnelige bandmedlemmer, til tross for mindretallet, er bare sosialt naturlig. Og det samme gjelder mannlige musikere som hyrer inn mannlige bandmedlemmer, enten det finnes et større utvalg av dem eller ikke. Det trenger ikke en gang være et bevisst valg, i populærmusikk har det bare blitt så uvanlig å blande kjønn innen et band, med mindre besetningen har vært en miks ifra første stund. Og det finnes det egentlig ingen god grunn til.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here