Ein te, te, takk!

0

Av: Henrik Høyland & Sverre P. Jonassen. 

sverreoghenrik

Norge er et gjennomført kaldt land med innslag av nydelige dager. Som student er det herlig å kunne tilbringe time etter time med pensumbøkene. Det beste er kanskje at du ikke føler trangen for å løpe ut i vind og regn, og at du heller kan nyte en kopp varm drikke. Og varm drikke er nettopp hva studentrådet ønsker å ta en titt på. Denne gangen i form av hvordan du best brygger en god kopp te.

Vannets smak skal være friskt og smake godt. Ettersom te i stor grad er vann tilsatt smak er dette rådet ganske logisk. Heldigvis for oss i Stavanger er stort sett vannet ganske så bra. Særlig på vinterstid. Vannet legger altså et fundament for videre utvikling som skal få frem flere nyanser i tesmaken.

Vanntemperaturen skal passe tetypen. Frem med termostaten folkens. Det meste av sort te trekker godt i vann som har kokt. Grønn og oolong- te skal brygges rundt 80-90 grader. Altså cirka at man koker opp vannet og lar det stå uten lokk noen minutter. Japansk te skal brygges ved cirka 65-75 grader, og kinesisk grønn te ved cirka 80 grader. De fleste oolong-teer krever om lag 90 grader for å få best resultat.

Etter å ha brukt termostat en stund kan du nesten se og høre når vannet er klart. Kineserne har ulike beskrivelser på ulikt temperert vann som «fiske-øye vann» og «gammel manns vann». Synonymene beskriver boblenes størrelse hvor fiskeøyne er ved ca 70 grader og små bobler. Gammelmanns vann er fosskok og uegnet til å brygge te.

Gi bladene rom til å utfolde seg. Dersom bladene er klemt sammen vil ikke vannet komme godt nok til bladene og bryggingen blir dårlig. Ved bruk at tesiler, eller filter er det derfor essensielt at disse er store nok. Det beste er faktisk å ha tebladene rett i kopp/kanne.

Riktig dosering. En tommelfingerregel er å bruke 2-3 gram per kopp (1,5-3 desiliter) cirka en teskje per kopp. Bemerk at enkelte tetyper har store blader og kan kreve større doseringer før den får rett smak. Hvit te for eksempel, kan fint bruke en spiseskje per kopp ettersom den er svært storbladet. En typisk feil er å ta for lite og kompensere med trekketiden. Dermed vil det oppstå en bitter og grov smak som fortrenger de finere nyansene.

Trekketid er avhengig av hvordan bladene er forarbeidet og størrelsen de har. Generelt skal grønne teer trekke mellom 2-4 minutter. Sorte teer 3-5 minutter, og oolong rundt 4-8 minutter. Bitterhet er en naturlig del av smaken i mange teer, men skal aldri være ubehagelig og pågående. Dersom du synes den ender opp for bitter kan du forsøke å redusere trekketiden eller brygge med lavere vanntemperatur.

Nyt en kopp te i gode venners lag, og ha en kjekk studietid!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here