Kor e alle heltane?

0

Ørjan Brendløkken_SSkjerping
Av Ørjan Brendløkken

Det er en spennende tid vi lever i. Vi er inne i en ny informasjonsalder, der de fleste av oss kun er et tastetrykk unna all den kunnskap vi noensinne kunne ønske oss, og mer til. For noen er det kanskje alt for mye av det gode. Du kan bli helt deprimert av alt det jævlige som skjer rundt i verden. Med store, tunge ord som finanskriser, klimakrise og smørkrise slått opp med krigstyper i alle avisene, kan en fort synke litt sammen i desperasjon. Det er da du trenger en helt. Et forbilde som kan få deg opp av sofaen og gi deg mot i brøstet.

Vi kan begynne med vikingene. De var noen staute karer, kjent for inntak av usunne mengder fleinsopp og brutal nedslakting av engelske munker. Men de var også handelsreisende og oppdagere. Leiv Eriksson oppdaget Amerika. Det krever mot å ta seg over Atlanterhavet i en trebalje med seil. Samtidig viste han åpenbart rasistiske tendenser mot de som bodde der fra før, og skal ha ment at de var noen stygge, svarte karer med stygt hår på hodet. Det er egentlig ikke så veldig kule holdninger å ha.

Kanskje det er bedre å velge en helt fra fantasiens verden. Da må et godt valg være Robin Hood. En sosialismens beskytter, som stjeler fra de rike og gir til de fattige. Men å være Robin Hood må da føre med seg eksistensielle utfordringer? For hvis de som før var rike nå er fattige, og de som før var fattige nå er rike, må han ikke da stjele tilbake den andre veien igjen? Sånn kan et helt liv gå, til liten nytte. Kanskje Supermann er en bedre helt? Mannen av stål, nesten udødelig, bortsett fra hans ene svake punkt, kryptonitt. Og telefonkiosker.

Det beste er kanskje å finne en helt fra nyere tid? Winston Churchill var en fin fyr. En skikkelig statsmann, en gentleman, og han kunne virkelig snakke for seg. Men Churchill var også en innbitt imperialist, og han hadde fint lite lyst til å la stater som India få kjempe for frigjøring. Han hadde også en tvilsom livsstil, med et sigarinntak som alene kunne finansier en middels karibisk republikk. Men hva med Martin Luther King? Det var en mann som visste å tale de svakes sak. En mann med sans for rettferdighet. Og en mann med sans for damene, skal vi tro vitner fra hans samtid. Han var en gift mann, men det stoppet han ikke fra å kose seg.

Men hva med eventyrene, da? Finnes det en helt der ute vi kan identifisere oss med? Askeladden er jo en kjent figur som går igjen. En skikkelig kjekk kar, med sans for kvikke comebacks og lurendreieri, og med to skikkelige drittsekker til brødre. Han reddet mange gamle koner fra et liv med nesa sittende fast i en tømmerstokk, og tok mange troll av dage. Men hva med alle prinsessene han vant? Hvis vi går ut i fra at det er samme person vi møter i eventyrene, må det bety at det sitter en hel haug med temmelig sure jenter etterlatt rundt omkring. Og hva med alle kongene som har lovet bort halve riket sitt? De må føle seg passe rundlurt. For en drittsekk han Askeladden må være.

Finnes det ingen feilfrie helter, da? Er det ingen der ute som ikke har ett eneste skjelett i skapet? Det er vel til syvende sist det det vil si å være menneske. Og det er kanskje grunnen til at vi som mennesker har utfordringer. Vi har alle dårlige sider, og vi har alle gode sider.

Men folkens, det er dere som er morgendagens helter. Det er dere som bestemmer i hvilken retning verden skal gå i årene framover. Nå er eksamenstida her, og det er viktig at dere husker på dette: Motløshet kan ta knekken på oss alle, men hvis en fyr som George W. Bush klarer å bli president i USA, da klarer du å bestå eksamen med glans. Lykke til, alle sammen!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here