Har du ikke sett den?

0

FilmspalteAv Eva Warner

Jeg tror de fleste har blitt stilt dette spørsmålet minst én gang i løpet av sitt liv, og da gjerne fått det servert i en sjokkert eller anklagende tone. «Hva? Har du seriøst ikke sett den? Jeg trodde alle hadde sett den». Enten du er selverklært filmnerd eller knapt vet hvordan du setter på en DVD, så vil det alltid være filmer du ikke har sett. Likedan vil det alltid være noen som har sett en konkret film, og som ikke kan tro at du ikke har gjort det samme. Jeg har tatt meg selv i å bryte ut i vantro hvis venner eller bekjente ikke har sett filmer som jeg selv regner som essensielle av ulike årsaker, men jeg liker jo å tro at jeg har blitt flinkere til å la være med årene.

Jeg husker godt den dagen dette spørsmålet satte hele min identitet som filmnerd på skjelvende grunn. Det var i min første uke som fersk filmstudent, og foreleseren snakket om store og viktige filmer i filmhistorien, deriblant «Flåklypa Grand Prix» fra 1975. Det ble tatt som en selvfølge at klassen av norske filminteresserte hadde sett den, men selvfølgelig kom spørsmålet: «Er det noen som ikke har sett den?» Jeg måtte se meg svar skyldig, og ble beskyldt for å hverken være ordentlig norsk eller den filmelskeren jeg er. Uansett hvilke unnskyldninger og forklaringer jeg kom med, så skulle ikke dette glemmes. Det ble faktisk så stor oppstandelse at jeg nektet å se den, bare på trass. Tre år senere, i min siste uke som filmstudent, måtte jeg se meg slått, og så den likevel. Og for de som lurer; jeg likte den. Med denne viktige delen av norsk filmhistorie på plass kunne jeg endelig avslutte min filmutdannelse og ta del i en verden av norske internvitser som tidligere hadde gått meg hus forbi.

Det er fortsatt mange filmer jeg ikke har sett ennå. Jeg vet ikke om jeg noen gang kommer til å klare å sitte i ro gjennom hele «Citizen Kane», eller «High School Musical» for den saks skyld. Noen ganger må man bare prioritere, og da vil filmer som «alle» har sett eller bør se, ikke nødvendigvis få sin tid på skjermen. For listen min over filmer jeg vil/bør se er lang. Veldig lang. Og den blir lenger for hver dag som går. Skal jeg rekke å se alle de gode, dårlige, smale og brede filmene som det forventes at jeg skal se, så vil det ta ganske lang tid. En kjapp hoderegning sier meg at det vil ta lenger tid enn jeg ønsker å ha et nøyaktig tall på. Så hold dumme utbrudd for deg selv. Anbefal gjerne filmer du synes er bra, men får du meg til å føle meg som en huleboer som ikke har vært borti konseptet med «levende bilder» før, kan jeg garantere at anbefalingen din faller av prioriteringslisten min.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here