Amerikansk idrett vokser i Norge

0

De amerikanske idrettene vokser raskt i Norge. – Unge ønsker å prøve nye ting, sier Tone Sparby, generalsekretær i Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF).

 Bilde 1SPILLER: Jan Fredrik Stangeland her med «crossen» over skulderen.


Av: Fredrik Klæth Eriksen (tekst) og Pål Berg Mortensen (foto)

Siden 2009 har det totale medlemstallet i Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF) steget med 20-30 prosent årlig. NAIF er et samlet forbund for amerikansk fotball, cheerleading, disksport og lacrosse. Blant disse er amerikansk fotball og cheerleading de mest populære idrettene. Totalt har NAIF omtrent 9000 medlemmer.

– Det er i all hovedsak unge som melder seg inn, sier Tone Sparby, generalsekretær i NAIF.

Hun tror utviklingen kommer til å fortsette i samme tempo også i fremtiden.

– Ungdom er nysgjerrige og liker å prøve seg på nye ting, det vil ikke forandre seg. De amerikanske idrettene kan jo tilby noe litt utenfor normalen, sier Sparby.

 

Ti år med lacrosse
I 2004 ble Norges første lacrosselag startet opp ved Handelshøgskolen i Bergen. I dag, ti år senere, finnes det ti herrelag og ni damelag ved ulike universiteter i Norge. Lacrosse har dermed blitt Norges raskest voksende studentidrett. Thomas Riber, byggingienørstudent ved Universitet i Stavanger (UiS), har spilt lacrosse på universitetslaget UiS Redhawks i ett år.

– Tidligere har jeg drevet med fotball og håndball, men da jeg flyttet til Stavanger ville jeg prøve meg på noe nytt, sier Riber.

Han mener at det å prøve en ny sport når man flytter kan være en god måte å bli kjent med folk på.

– Man blir veldig godt kjent med de på laget og på turneringer møter man også studenter fra andre skoler. Det er et veldig godt miljø innfor lacrossen, sier Riber.

 

FY1A0588LACROSSE: UiS Redhawks trener to ganger i uken.

Jobber for Stavanger-turnering
Sammen med UiS Redhawks trener Riber lacrosse to ganger i uken. UiS Redhawks er et relativt ungt lag.

– Så vi har enda litt igjen for å nå toppen, sier Riber.

Siden det er relativt lange avstander mellom lagene i Norge, finnes det foreløpig ikke eget seriespill.

– Men på høsten er det ulike turneringer, som NM og Bergen Challenge. Det jobbes for å få til noe i Stavanger også, forteller Riber.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here