Dette bør du gjøre på eksamensdagen!

0

Av: Sverre P. Jonassen og Henrik Høyland

sverreoghenrik
Etter måneder med lesing, pugging og oppgaveløsing skal du få frem absolutt alt du kan i løpet av noen få timer. Det er nå det gjelder! For å oppnå en god karakter er ingenting viktigere enn at du har lest og forstått pensum. Nesten like viktig er det at du gjør de rette tingene på selve prøvedagen. Spesielt dersom du er en av dem som ikke kan fordra eksamen. Ved hjelp av noen enkle tips og triks er mulighetene større for at du får vist hva du virkelig kan når det virkelig gjelder.

Selv om du er stresset bør du sørge for å spise riktig før og under eksamen. Her gjelder det å finne en gyllen middelvei. Spiser du for mye vil fordøyelsen bruke mye energi som hjernen kunne dratt nytte av. På den annen side, spiser du for lite går det ut over konsentrasjonen. Minst like viktig som hvor mye du spiser er hva du spiser. For mye sukker og koffein setter hjernen i ubalanse og kan gi negative utslag på din prestasjonsevne.

Kvelden før eksamen bør du komme deg tidlig i seng. Mangel på søvn svekker hukommelsen og evnene dine til å løse oppgaver. Du vil med andre ord ikke være i stand til prestere opp mot ditt beste. En ekstra time med søvn gir større utbytte enn en siste time med lesing.

I stedet for å tenke negativt og se for deg alt som kan gå galt, vær positiv! Visualiser deg selv under eksamen. Rolig og behersket. Du har fullstendig kontroll og løser alle oppgavene uten problemer. Et annet triks er å tenke på en person man betrakter som smart innenfor det aktuelle feltet. Forskning har vist at studenter som gjør dette i minuttene før eksamen faktisk presterer bedre enn andre.

Å tenke positivt er ikke alltid like lett, ihvertfall ikke når du er omgitt av nervøse studenter. «Kan du det?» «Åh, nei jeg kan ingenting. Ooopsi, jeg fikk visst en A! Tihihi» er en klassiker! En slags jantelov for studenter hvor ingen skal våge seg å hevde at de er godt forberedt. Faktum er at det foregår en massiv nedpsyking når studentene står og snakker slik med hverandre. Før eksamen, hold deg så langt unna dine medstudenter som overhode mulig!

Ivrig etter å komme i gang er det fort gjort å umiddelbart starte på oppgave én, uten å tenke seg om. Litt avhengig av hvilken fagretning du befinner deg i vil det ofte være lurt å lese gjennom hele eksamen før du begynner å skrive. På denne måten unngår du å repetere deg selv. Samtidig vil du være i stand til å skape en sammenheng i besvarelsen: «som vi kommer nærmere inn på i oppgave 3», eller «dette er motsatt av hva teori x hevder, som vi diskuterte i oppgave 1». Les oppgaveteksten nøye. Hva er det egentlig den spør om?

Flørt med eksamensvaktene! Bruk noen minutter før eksamen på å godsnakke med pensjonistene som vokter lokalene. Du kan vedde på at de er i det nostalgiske hjørnet når de sitter der omgitt av unge mennesker med hele livet foran seg. Hils og vær høflig. Slå av en vits eller to. Det er greit med VIP-behandling når du må på do, trenger flere ark, eller ber om en omtur i kantina etter luftepausen.

Lykke til med eksamen! Enten så går det bra, eller så går det over!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here