Partystudenter

0

_Kommentar Maria

Av Maria Vikström

Det kan väl inte finnas någon i detta avlånga oljeland som har missat uttrycket «partysvensk». För den som märkligt nog har undgått detta mystiska fenomen så kan jag citera lite snabbt från Wikipedia: «En ung svensk som gästarbetar i Norge, känd för att jobba hårt och festa ännu hårdare». Men vi kan väl bara för den här stunden bortse från den delen att man måste jobba för att bli tilldelad denna exklusiva titel.

Sen jag flyttade till Stavanger så har jag blivit kallad för «partysvensk» fler gånger än vad jag kan räkna på två händer och två fötter. Fair enough, jag förstår att många drar den slutsatsen när man presenterar sig som en 23 årig svenska, och jag kan förstå att lika många blir förvånade när man berättar att man faktiskt flyttade till Stavanger för att studera, inte för att jobba som diskare på en mindre luxuös restaurang eller som butiksbiträde som kränger längdskidor och Fjällräven-jackor dagarna i ända.

Nej, jag ska och kan inte sticka under stolen med att jag gärna tar en, eller varför inte fyra öl när tillfället ges, jag menar, jag är ju inte den som är den. Och jo visst, jag har druckit såpass mycket att jag tog fler steg bakåt och åt sidan än framåt när jag skulle ta mig hem ifrån den kvällens festlighet. Men jag är absolut inte ensam om detta, milt sagt, omdömeslösa beteende.

För saken är den att majoriteten av mina nyfunna vänner här i Stavanger nämligen är likadana, och har precis som jag nästan en löjlig förtjusning till allt som har med fest att göra. Här turas vi minsann om att köpa öl på Tappetårnet eller ha vors som det så fint heter. Samma gäller med nach, som helst ska hålla på till klockan fyra-fem på morgonkvisten med den ljumna ölen, housemusiken och hela konkarongen. Och, vi får inte glömma den obligatoriska Jäger-shotten. Just ja, nämnde jag att alla dessa vänner är norska?

Så det jag vill komma fram till är att jag inte är speciell på något sätt bara för att jag råkar vara en svensk i Norge, utan på det här området är jag som det flesta andra på UiS. För på UiS bryr vi oss inte om landsgränser eller nationaliteter, här finns inga partysvenskar eller partynorskar, utan vi är ett enhetligt folkslag som håller ihop i vått och torrt. Vi är partystudenter.

 

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here