En hyllest til kalkuner

0

robert filmspalte

Av Robert Ellefsrød

Vi elsker å prisgi filmer som har noe viktig å si om samfunnet, eller har et godt og varmt budskap. Skuespillere som spiller naturlig, realistisk og overbevisende er også populære. Det blir kastet gylne statuetter etter folk som lager kostymer, kulisser og effekter som maner fram en ny verden foran våre naive øyne.

Kvalitet settes pris på i alle bransjer. Det er derimot ikke mange bransjer hvor produktene som er latterlig dårlige blir hevet over alt det middelmådige. Når var det sist du hørte om arkitekten som designet hus som var så dårlige at de ble bra?

Siden mine eldste brødre begynte å kjøpe gamle «Kung Fu»-filmer på VHS da jeg var rundt ni-ti år, begynte jeg å legge merke til uintensjonelle humoristiske elementer i filmer. «Rumble in the Bronx», en «Jackie Chan-ADHD-sukkerbombe» av en film har noen av de mest imponerende actionsekvensene jeg har sett – men skuespillerne, dialogen og særlig dubbingen er latterlig dårlig. Vi elsket det. Det meste av 70- og 80-talls B-action går faktisk i dag under betegnelsen «så dårlig at det er bra». Disse filmene inneholder som regel alle de riktige trekkene man trenger for å lage en bra drikkelek.

Jeg har lagt merke til at folk ser etter veldig forskjellige ting i «så dårlig at det er bra»-sjangeren. «Sharknado»-serien har for eksempel blitt veldig poulær å vise på vorspill, og seerne ler seg skakk fordi det er så dårlig. Det er her jeg setter høyre øyebryn på skrå og sier: «Men vent litt – disse filmskaperne her forsøkte jo å lage en dårlig film, fordi de visste at det eksisterer et marked for dårlige filmer. Vi blir lurt!»

Det er de uintensjonelt dårlige filmene som virkelig gløder. «The Room», «Birdemic» og «Waterworld». Regissører som forsøker å fortelle en historie, men som absolutt ikke klarer det. Vi må peke på disse filmskaperne! Peke så hardt vi kan, og le alt vi makter. Vi må le av deres morsomme aksenter, deres udugelige forsøk på å skrive dialog, deres hårreisende, hysteriske, ulogiske plott, deres mangel på kostymer og kulisser. Og gi dem penger, slik at de kan fortsette.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here