Filmanmeldelse: Interstellar

0


Stillbilde fra Interstellar

Regi: Christopher Nolan
Skuespillere: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain og Michael Caine.
Sjanger: Action/ sci-fi
Kinopremiere: 07.11.2014

Karakter: 5stjerner

Anmeldt av Thomas Vincent Borgersen
Foto: filmweb.no

Når Christopher Nolan, regissøren bak blant annet «Memento», Batman triologien og «Inception» kommer med ny storfilm, venter filmelskere verden over i spenning. Nå er ventetiden offisielt over! I 2007 begynte Christophers egen bror, Jonathan Nolan å skrive manuset på forespørsel fra selveste Steven Spielberg. Til manuset fikk han god hjelp av den teoretiske fysikeren Kip Thorne. Spielberg var opptatt med andre prosjekter og regissørpinnen ble dermed gitt videre til Christopher Nolan.  Med ham følget fem Oscarvinnende skuespillere: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine, Matt Damon og Ellen Burstyn. Med på laget ble også den følsomme musikkomponisten Hans Zimmer og den visjonære kameramannen Hoyte Van Hoytema.

Handlingen i Interstellar er satt i nær fremtid hvor jorden er på grensen til ubeboelig. Dyrking av mat er et globalt problem og klimaet er vanskelig. Bøndene er på toppen av næringskjeden i et samfunn hvor nøkkelen er overlevelse. Under de kritiske forholdene har NASA i midlertid oppdaget et ormehull som fungerer som en slags snarvei gjennom tid og rom. Den tidligere NASA-piloten og tobarnsfaren Cooper (Matthew McConaughey) havner tilsynelatende tilfeldig bort i prosjektet. Mot sin datters vilje takker han ja til å føre et romskip gjennom ormehullet. Om bord er noen av jordas fremste forskere, masse hjemlengsel og et sterkt ønske om å redde menneskets eksistens i universet.

Gjennom 168 minutter blir publikum kjent med ektefølte og varierte karakterer som kaster lys over noen av menneskets egenskaper. Publikum får bli med på en utrolig reise gjennom verdensrommet hvor de ikke bare får oppleve utrolige bilder som i fjorårets «Gravity», men blir også servert en bunnsolid historie. Hele filmen preges av brilliant skuespill hvor Matthew McConaughey leverer kanskje sin livs rolle. Når konsekvensene av Einsteins relativitetsteori åpenbarer seg blir det både action og tårevått. Musikken av Hans Zimmer er et stykke kunst i seg selv, hvordan den underbygger stemningen i hver scene og virkelig fremhever filmens hjerte. Siden 1968 har alle seriøse Science-fiction filmer blitt sammenlignet med Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. Nolan har selv gitt uttrykk for at nettopp den er en av de filmene som har hatt mest innflytelse på hans egen «Interstellar». Sistnevnte er kanskje en av få filmer som kan tåle sammenligningen med Kubricks mesterverk. Resultatet av «Interstellar» er en rørende fortelling båret av godt skuespill, nydelig musikk, fantastiske visuelle bilder og ikke minst en regissør med absolutt kontroll!

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here