Vinspalte: Vitis Ullandi

0

Det skjer hele tiden nye ting på UiS. Nylig har noe blitt gjort som ikke var mulig før: Det har blitt laget vin på Norsk Hotellhøgskole.

 

uis-vin

Dosent Helge Jørgensen viser fram Vitis Ullandi.

Tekst og foto: William B. Engvig.

 

Hva er så stort med det da? Jo, for bare noen år siden var det et faktum at vindyrking ikke lot seg gjøre i vårt land. Det var ikke bare vi som trodde det, men resten av verden også. Den nye UiS-vinen er en internasjonal nyhet. Den er skapt for folk, av folk, for fremtiden.

Mannen bak det hele er dosent Helge Jørgensen ved NHS.

Verdens nordligste universitetsvin. Den må jo være bedre enn verdens beste vin, sa Jørgensen under sin presentasjon av vinen på NHS.

Vinen, Vitis Ullandi, er en halvtørr, økologisk rødvin av druetypene Solaris, Hasansky Sladki og Cabernet Cortis, som blir håndplukket. Studentene har hjulpet til med produksjonen, slik at de får se og lære hvordan vin blir til. De nevnte druetypene ble valgt for å kunne takle de kalde vintrene, og for at de ikke trenger så lang tid til å modnes.


På vinen benyttes det naturkork
og kunstneretikett laget av Kjell Pahr-Iversen. Etiketten viser noe som ser ut som en plante, og Iversen har forklart at vekst er Guds gave til oss. Planen er at det blir en ny etikett for hver årgang.

– Forandringen i klimaet har gjort det mulig å dyrke vinranker så langt nord for tiden. Dette er den nye oljen i Stavanger, mener Jørgensen.


Den eneste utfordringen er de
nåværende midlene som er for få til det som er målet. For målet for fremtiden er økt produksjon og fremstilling av hvitvin. Jørgensen mener vi er inne i en vinrevolusjon for tiden, og sier at han helt klart føler seg som en del av det.

– Man ser nå at det lages engelsk musserende vin som blir konkurransedyktig mot champagnen. Danmark er blitt kjent i norske medier for vinen sin. Til og med Finland presterer å lage vin, sier Jørgense.

Med Vitis Ullandi har det ikke blitt hermet etter annen vin, og dosent Jørgensen påpeker viktigheten av å satse på noe så originalt som norsk vin i Norge.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here