En western fra vidda

0

«1814 – En western fra vidda» hadde urpremiere i Kautokeino i påsken og norgespremiere på Rogaland Teater 24. april. Statsteatret gjester Stavanger frem til søndag 26. oktober med sin forestilling. Forestillingen er en hyllest til jubileumsåret.

Anmeldt av Mia Langås Flåta

Med: Cato Skimten Storengen, Kim Sørensen, Gard B. Eidsvold, Per Kjerstad og Egil Keskitalo.
Regi: Yngve Sundvor.
Manus: Yngve Sundvor i samarbeid med Statsteatret.
Dramaturg: Morten Kjerstad.

Western

Ustabil og sentimental Guvernør
Norge har nylig blitt et selvstendig land. Ailo er en sjøsame som bor i et fjell i Finnmark. Guvernøren har hørt at det bebodde fjellet er et kobberfjell, og vil få Ailo vekk fra fjellet. Ailo nekter å gi slipp på sin samiske identitet og sitt bosted. Dette blir et problem da all makt ligger i hendene på den ustabile og sentimentale Guvernøren. John er på jakt etter et stykke land, etter å ha drept en mann. Han blir sendt til Ailos fjell for å gjenta synden.

Skyting, ballonger og kålhoder

Ifølge forestillingen må alle lappene bli «nordmenn». De må lære språket og skifte til «norske» etternavn. «Lappene må skjule sitt handicap på best mulig måte». Humoren er på et lavt nivå. Heftige pistoldueller blir akkompagnert av ballonger som sprekker. Spesielt vil jeg trekke frem scenen hvor John lærer Ailo å skyte, hvor Gard Eidsvolds karakter blir brukt som skyteskive. Hysterisk morsom! Kålhoder blir også flittig brukt i forestillingen.

Paller og laken
Scenografien er enkel med et hvitt lerret i bakgrunn. Støvete paller er satt opp slik at de fungerer både som bardisk, fjell, hytte og vegg. Alle sceneskiftene blir gjort på en humoristisk og enkel måte. Her er ikke noe skjult for publikum. Er lakenet brukt til å illustrere snø, skal man fjerne lakenet med en spade.

Underholdning
I forhold til tidligere forestillinger som «1537 – Dansketid», «1349 – Pesten» og «1066 – Slaget ved  Stamford Bridge» er denne forestillingen vanskeligere å knytte til årstallet. Da jeg så «1066 – Slaget ved Stamford Bridge» kunne jeg etter rett etter forestillingen si at jeg hadde lært noe. «1814 – En western fra vidda» har flere tankevekkende temaer, men er mer «ren underholdning» enn sistnevnte.

Med humor, historisk kunnskap og kloke ord som: «Det som hender på vidda, veit bare vidda sjøl. Og vidda ho tier» er dette absolutt en forestilling du burde få med deg.

Forestillingen spilles på Tou Scene

Fredag 24.19.2014 kl. 19.30

Lørdag 25.10.2014 kl. 19.30

Søndag 26.10.2014 kl.19.30

Deretter fortsetter forestillingen på Oslo Nye Teater.