Filmanmeldelse: Operasjon Arktis

0

Filmanmeldelse

Film: Operasjon Arktis
Regi: Grethe Bøe-Waal
Skuespillere: Nicolai Cleve Broch, Line Verndal, Kristofer Hivju, Kaisa Gurine Antonsen, Ida Leonora Valestrand Eike, Leonard Valestrand Eike
Sjanger: Eventyr / Familiefilm
Kinopremiere: 17.10.2014

Karakter: 5stjerner

Anmeldt av: Mia Langås Flåta

Julia, Ida og Sindre har nylig flyttet fra Stavanger til Bodø sammen med moren. Sindre havner i bråk på den nye skolen, og løper vekk fra skolegården. Søstrene løper etter han. De havner på flyplassen, hvor piloten forteller at han skal til Stavanger. Uten at noen ser dem, sniker alle tre seg inn i redningshelikopteret. Det barna ikke vet er at piloten har fått kontrabeskjed, og må dra til Svalbard. De tre søsknene innser raskt at det ikke er Stavanger de har kommet til, men da er det for sent. Helikopteret har reist og de befinner seg alene på Halvmåneøya utenfor Svalbard. Ved hjelp av dagbøker og begrensede ressurser kjemper barna mot kulde, sult og isbjørn.

Regissør Grethe Bøe-Waal har klart å skape noe helt nytt innen norsk film. «Operasjon Arktis» har den perfekte balanse av humor, alvor og spenning. Filmen viser hvordan «curlinggenerasjonen» klarer seg alene. Selv om de synes det er uforståelig at noen kan leve uten data, TV og badekar, blir de tvunget til å klare seg selv på den øde plassen. Hvordan reagerer barn når de oppdager at de er helt alene? Overlevelsesinstinktet slår til da barna innser at de må klare seg på egenhånd.

Til tross for at kjente og dyktige skuespillere som Cleve Broch, Verndal og Hivju er med, er det barneskuespillerne som imponerer. Barna sjarmerer med morsomme replikker, samtidig som de får fram alvoret i filmen. Dette er en film med få skuespillere. Det er de tre, unge hovedkarakterene, sammen med foto og musikk, som gjør filmen til et mesterverk.

Bildene av den nordnorske naturen kan ses på som kunst. Bilder av det flotte, snøkledde landskapet, og sola som står opp over de hvite fjelltoppene, skaper magisk stemning. Nordlys og isbjørner bidrar også til å vise Norge på sitt vakreste. Man kan føle kulden gjennom lerretet. Dette er en film hvor man kan føle både sorg, redsel og søskenkjærlighet. Skuespillet, historien, bildene og musikken er hver for seg nok til at følelsene tar overhånd. En enkel, men stor film. «Operasjon Arktis» burde være obligatorisk å se både for ungdom og voksne.

Høstens sterkeste, og samtidig vakreste film!

Sjekk ut trailer her.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here