Internasjonal interesse for hybler fra Stavanger

0

Det velkjente amerikanske finansmagasinet Forbes har plukket opp gründerne bak MyBox, hybelboligene bygget av kontainere, som står oppført på campus Ullandhaug.

Mybox

Tekst: Elin Bardal
Foto: MyBox

22. september publiserte Forbes en artikkel om studenthyblene MyBox, som ifølge David Mac Doucall, journalist i Forbes, kan være løsningen på boligmangelen blant studenter i USA, England og Australia. Det er de tidligere UiS-studentene Magnus Øgård Meisal og Kristoffer Sørstrønen som står bak MyBox-konseptet, og de er svært fornøyde med omtalen i finansmagasinet.

– Vi ønsker å levere boliger til hele verden, så det hadde vært spennende å få oppdrag i USA, sier Sørstrønen.

Møter norske byggekrav

Sammen med Meisal kom han fram til ideen om å bygge hybler av industrikontainere da de jobbet med en bacheloroppgave ved UiS. Selv om konseptet ikke er heltnytt, har deres versjon av kontainerboligene gjort seg bemerket også utenfor Norge.

– Vi er ikke de eneste som lager boliger av kontainere. Konseptet er veldig populært i Amsterdam, men det spesielle med våre hus er at de oppfyller de strenge byggekravene i Norge. Dette gjør at de er gode nok i alle andre land, sier Sørstrønen.

Oppvaskmaskin


Selv om boligene ikke er større enn 26 kvadratmeter, har grunderne brukt mye tid på utformingen. Etter flere møter med studenter fra hele landet, hvor de forsøkte å kartlegge hvilke behov og ønsker studentene hadde, var det klareste ønsket høy standard til en rimelig pris. I motsetning til mer tradisjonelle hybler, hvor det kanskje bare finnes en liten hybelkomfyr, ble boligene derfor utstyrt med ordentlig kjøkken og oppvaskmaskin.

– Mange setter pris på å kunne invitere gjester over til middag i disse boligene, sier Sørstrønen.

Også for pendlere


For tiden ser de to på muligheten for å bygge pendlerboliger til oljebransjen, som vil kutte kostnader til hoteller og leiligheter.

– Oljefirmaer ønsker seg hybelhoteller hvor alle pendlerne kan bo, kontra å spre dem rundt i Stavanger-regionen, ifølge Sørstrønen.

Inspirert av bilindustriens produksjonsmetoder og samlebånd mener Meisal og Sørstrønen at også boligbygging kan bli enklere og mer kostnadseffektiv.

– Vi vil at produksjonen av boligene skal foregå i Norge, med norsk håndverk og norsk industri. Det er mulig fordi nye løsninger, som eksempelvis robotiserte maskiner, kan la oss montere ting fortere. Kanskje kan Norge bli store på slike boliger, slik Tyskland er store på biler, sier Sørstrønen.

Skal se pent ut


I tillegg til at hyblene skal holde høy standard til en rimelig pris, er grunderne også opptatt av at hyblene de bygger skal være tiltalende rent estetisk.

– Leilighetene våre kommer til å være veldig like innvendig. Men utvendig fasade vil variere. De får forskjellig farge, tak og vinduer. Det kommer ikke til å se ut som en rekke med fuglekasser, sier Sørstrønen.

Neste steg for MyBox-grunderne er den nasjonale konkurransen Venture Cup, hvor de deltar i finalen som avholdes i Stavanger i oktober. I konkurranse mot andre unge entrepenører håper de å gå til topps i kåringen av beste forretningsplan.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here