Idrettsstjerne + fulltidstudier = SANT

0

Ida Bakke Hansen tok nylig sølv på 200 meter i sprint i NM. I tillegg til friidretten er den travle jenta fulltidsstudent ved Universitetet i Stavanger.

Tekst: Marte Romskaug
Foto: Lars K. Aalgaard

Friidrett

Det er en blid og hyggelig jente som møter SmiS en solfylt formiddag. Hun har tatt en liten pause fra forelesninger og oppgaver. Ida Bakke Hansen går andre året på bachelor i sosialt arbeid ved UiS, hvor hun fikk plass etter å ha tatt et årsstudium i sosiologi i fjor. Hun har bodd i Stavanger i tiden etter videregående, og her kombinerer hun skolehverdagen med friidrett i klubben Sandnes IL.

– Jeg må innrømme at friidretten kommer i første rekke. Sandnes er en klubb med flinke trenere, utøvere og et veldig godt miljø, og det er derfor jeg flyttet hit. I tillegg hadde de et studium på UiS som virket interessant og passende for meg, sier Bakke Hansen.

Hun har drevet med friidrett helt siden hun var seks år gammel, og den aktive jenta har i tillegg sunget i kor og spilte håndball i flere år. Da hun ble 14 år kom hun til et punkt hvor hun måtte velge mellom håndballen og friidretten, fordi det rett og slett ikke ble tid til begge deler. Og det er ingen tvil om at Bakke Hansen valgte riktig. Fra hun ble 15 år har hun vært med i toppen, og hun kan skilte med medaljer i både junior-NM, ungdoms-NM, Bislett Games og ikke minst nå også medalje i senior-NM. Bakke Hansen har alltid drevet med sprint, men den siste tiden har hun også fått øynene opp for hekkeløp.

– Det beste med friidrett er den følelsen man får når man virkelig får til noe og ser resultater. I tillegg er det gøy og sosialt, sier hun.

Idretten betyr mest
Bakke Hansen trener seks dager i uken, i to til tre timer hver gang. Treningene varierer mellom spenst, løping og styrke, og den eneste dagen hun har fri er på søndager. Når hun har fri liker hun å være med venner. Til tross for et travelt liv rekker hun å gjøre det meste av det hun vil.

– Jeg tror at grunnen til at jeg klarer å kombinere så mye trening med et fulltidsstudium er viljen min. Når jeg først bestemmer meg for noe, så skal jeg klare det. Man må være både fysisk og mentalt sterk, sier Bakke Hansen.

Selv om hun satser på idretten har hun valgt å studere samtidig, fordi hu mener det ikke finnes noen garantier innen friidrett. Bakke Hansen forteller at du aldri vet hvor lenge du kan holde på, og at det da er greit å ha noe å falle tilbake på. Likevel er det tydelig at hun brenner for idretten sin.

– Hvis jeg måtte valgt mellom friidretten og studiet akkurat nå, så ville jeg valgt friidretten. Grunnen til det er fordi at det er nå jeg er ung og har mulighet til å satse på friidrett. Studere kan jeg gjøre senere. Men heldigvis går det foreløpig bra å kombinere begge deler, sier Bakke Hansen.

Hvis man trener like mye som Bakke Hansen, er det viktig med et sunt og næringsrikt kosthold. Hun forteller at hun for det meste spiser vanlig norsk husmannskost, og selv om hun prøver å holde seg unna godteri understreker hun at det ikke alltid er like lett.

– Jeg elsker sjokolade, og unner meg selvfølgelig dette av og til. I tillegg er jeg veldig glad i pizza og taco, sier hun.

Drømmer om OL
Friidretten har ikke bare vært en dans på roser for Ida. I oktober i fjor ble hun operert for en strukket sene i beinet. Da var hun ute av idretten i en måned etterpå.

– Det er klart jeg var nervøs for om jeg kom til å komme like sterkt tilbake. Men det er tydelig at det hjalp med et lite avbrekk, for denne sesongen har vært min beste sesong så langt, forteller Bakke Hansen.

Hun har oppnådd mer enn de fleste 21 åringer. Bakke Hansen synes det er vanskelig å plukke ut det største høydepunktet, men forteller at det var veldig gøy med sølv på 200 meter sprint i NM i august.

– Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt. Da jeg kom i mål tok det litt tid før det gikk opp for meg at jeg faktisk hadde tatt sølv. Det var rett og slett uvirkelig, sier hun.

For framtiden har Bakke Hansen planer om å bli så god som mulig, og den store drømmen er OL. Hun drømmer også om å få være med i ulike internasjonale mesterskap på seniornivå. Til andre som drømmer om å satse på idretten de brenner for har hun et råd:

– Det er egentlig bare å kjøre på og ta sjansen. Du må også være villig til å gå 100 prosent inn for det, det holder ikke med 90 prosent. Det handler om prioriteringer, sier hun.