Velsmurt maskineri på Folken

0

Sjeldent har det vært mer liv på Folken. Machine Head og Purified in Blood hadde publikum i sin hule hånd under den utsolgte konserten.

Tekst og foto: Susann Marthinsen

 MachineHead_SMarthinsen2

Det var et forventningsfult publikum som ankom Folken tidlig denne torsdagen. Dette med et ønske om å sikre seg de beste plassene på kveldens konsert. Billettene ble tidlig utsolgt, og det var mange som dessverre måtte bli hjemme denne gangen. De som karret til seg billetter hadde derimot et fyrverkeri av en konsert i vente.

Lokalt vorspiel
Kvelden startet sterkt med Purified in Blood, som gjorde en formidabel innsats som oppvarming til amerikanerne. Lokalheltene hadde salen i allsang, og det var klinkende klart at gutta i PiB var på hjemmebane. I løpet av settet gjestet bandet blant annet Glenn Reaper på vokal, et tidligere bandmedlem som forlot gruppen i 2011. En større hyllest til den trofaste fansen skal man lete lenge etter, og at Folken kokte allerede tidlig på kvelden var deres fortjeneste. Uten tvil kan man si at Machine Head har mer enn godt nok sceneshow og musikalsk tyngde til å kunne engasjere et publikum på egenhånd, men et bra forspill gjør alltid det gode enda litt bedre.

IMG_7600                                                               Lokalt: Purified in Blood varmet opp publikum til den store gullmedaljen (Foto: Susann Marthinsen)

Barsk amerikansk heavy metal
Machine-fucking-head, messet et ivrig publikum.
Det ble stadig trangere framfor scenen. Alt man kunne se var forventningsfulle ansikter og hender formet som djevelhorn. Så var konserten i gang med et brak. Etter en intro slår låten «Imperium» publikum i trynet, og vi stod der hele gjengen med den midterste fingeren høyt hevet.
Fuck these chains, no God damn slave, sang vokalisten og gav oss fingeren tilbake.
Resten av konserten ble vi servert slagere etter slagere, med et intenst og engasjerende sceneshow.

Etterlengtet besøk
Det er elleve år siden Machine Head sist spilte i Stavanger, og det var klart at denne konserten kom på overtid. Det hører til sjeldenhetene at man ser et slikt engasjement fra publikum under konsert på Folken. På et tidspunkt under konserten var bortimot hele underetasjen på storsalen en eneste stor «moshpit». Det var et kontrollert kaos av armer og bein som hoppet og løp til takten i musikken. Salen luktet øl, svette og det kjentes ut som om gulvet var på vei til å gi etter.
«Stavangårrrrr, do you know how to fucking headbang?», skrek vokalisten.
Stavanger-publikummet tok det som en utfordring, og viste hvordan headbanging skal gjøres.

Stavanger prioritert foran Oslo
Bandet feiret tjue år siden første utgitte album uken før konserten på Folken, og under konserten hadde veteranene en underlig blanding av unggutters engasjement, og en rutine som om dette var noe de har gjort alltid. Og det var kanskje nettopp denne rutinen som gjorde at Stavanger fikk besøk denne gangen. På hele turneen er det nemlig utkantbyene, og ikke hovedstadene, som blir prioritert. – Dette er for å nå fansen som ikke nødvendigvis bor i de største byene, forklarte vokalist Flynn fra scenen.
Undertegnede ankom Folken den torsdagen med en tanke om at Machine Head var helt greit, og verdt å få med seg. Jeg forlot lokalet lengtende etter mer. Jeg var sulten på mer «Machine-fucking-head».

Machine Head:

 

 

Purified in Blood