UiS-student og praktikant i Bangkok

0

Sarah-Stephanie har vært så heldig å få en praktikantjobb ved den Norske Ambassaden i Bangkok, allikevel ønsker hun å fullføre studiet på normal tid. Baceholoroppgaven skal hun skrive på Bali.

SarahStefanie_privat2

Av: Sofie Birgitte Andersen (tekst) & Privat (foto)

Studenter kan søke, informerer Sarah-Stephanie om jobben hun har vært så heldig å lande.

Selv kom hun tilfeldigvis over en søknadsutlysning på Utenriksdirektoratets hjemmesider. De søker studenter til å være praktikanter over hele verden, men Sarah-Stephanie var spesielt interessert i nettopp Bangkok.
– Jeg var på utveksling her i 2010. Dessuten er Bangkok på en måte Asias knutepunkt. Allerede har det kommet noen søknader til neste års praktikantjobb, og Sarah-Stephanie er med på å lese og vurdere dem.
– Alle ambassader har sin egen søknadsfrist, vi har 29. april. Det er utrolig mange flinke søkere! Og det blir spennende å se hvem som kommer etter meg, jeg skal jo ha opplæring med den nye praktikanten siste uken i juli.

Alltid vært aktiv
Sarah-Stephanie studerer statsvitenskap og har i tillegg til studiene engasjert seg i svært mye. Hun har lenge vært medlem i Unge Høyre, er aktiv i Europeisk Ungdom, i tillegg til å være ambassadør for universitetet og politisk ansvarlig for arbeidsutvalget i Velferdstinget Stavanger. Studenten kan fortelle at hun savner universitetet, selv om hun stortrives der hun er nå.
– Jeg savner UiS veldig, hele livet mitt var jo universitetet. Jeg jobbet som ambassadør for universitetet helt frem til siste dag, og dro rett fra osloturneen Universitetsambassadørene hadde, til Bangkok.

Likevel angrer hun ikke på valget hun har tatt. I tillegg til å være god arbeidserfaring, tror hun at livserfaringen hun har fått i Bangkok kan være et godt til god hjelp videre i politikken.

Arbeidsoppgaver på ambassaden
– Jeg får skikkelige oppgaver, ikke bare kopiering og kaffelaging, forteller Sarah-Stephanie opprømt.

Hun hadde nok forventet at hun skulle få gjøre mye spennende, og at hun skulle lære mye, men ikke at hun ville få så mye ansvar.
– Det er gøy at de kan stole så mye på meg, sier hun.

En av hovedoppgavene hennes har vært å planlegge konferansen Norway Asia Business Summit, som skal være i Bangkok fra 24.-26. april og deretter i Myanmar fra 27.-29. april. I tillegg holder ambassaden nå på å gi ut en bok om da den thailandske kongen var i Norge i 1907.
– Kongen hadde utrolig mange morsomme observasjoner om Norge og nordmenn, informerer praktikanten.

Sarah-Stephanie har dessuten vært med på å planlegge 17. mai-feiring og grunnlovsjubileum i Bangkok og skrevet politiske rapporter på vegne av den norske ambassaden. Hun har i tillegg fått delta under Norges møte med det thailandske utenriksdepartementet for å prøve å få Thailand til å stemme for FNs ukrainaresolusjon. Det ble i etterkant hennes oppgave å sende rapport hjem til Norge, ettersom ambassadøren var syk og ambassadørråden var utenlands.
– Dette er jo gull verdt, men det betyr også mye å bygge seg et såpass internasjonalt nettverk, mener Sarah-Stephanie.

I sommer skal praktikanten få se andre områder av ambassadens oppgaver, blant annet skal hun være med på å innvilge visumsøknader.

Studiene
– Jeg vil fullføre graden min på planlagt tid, så i tillegg til å jobbe skriver jeg bacheloroppgave og øver til eksamen.

Mens de aller fleste studenter tar påskeferie, har Sarah-Stephanie fått fri til å skrive ferdig bacheloroppgaven sin, dette skal hun gjøre på Bali.
– Jeg hadde begynt på en oppgave før jeg dro ned hit, men jeg har byttet til noe som er aktuelt her nede. Jeg skal derfor skrive om demokrati i Thailand, fortsetter hun.

Sarah-Stephanie skal ta eksamen på ambassaden, og er veldig fornøyd med at hun får fullføre graden sin samtidig som hun er praktikant.
– Jeg synes UiS har vært utrolig flinke til å tilrettelegge! Jeg tror ikke alle universiteter er like flinke til det. Jeg har til og med fått veiledning til bacheoloroppgaven over Skype.

Veien videre
Neste år skal jeg studere International Relations ved London School of Economics and Political Science i London. Skolen er nummer to på sitt felt i hele verden, kun Harvard er rangert høyere. Jeg tror det blir en akademisk utfordring, siden det er veldig flinke folk som kommer inn på den skolen. Likevel gleder jeg meg til faglige utfordringer!

Selv om hun tror studiene kommer til å bli harde, og det ikke vil bli like mye tid til utenom-faglige aktiviteter, gir hun ikke helt opp politikken.
De har jo et London Høyre, så jeg kommer nok til å være litt med der. I tillegg fortsetter jeg i bystyret til Haugesund, og kommer til å pendle til Norge en gang i måneden. Det blir bra å få ta del i det politiske livet hjemme, også.

Sarah-Stephanie håper på å bli tatt opp til aspirantkurset for å bli ambassadør etter masteren, men hun vet det er vanskelig å komme inn. Arbeidserfaringen i Bangkok vil nok kunne hjelpe henne på vei, og hun oppfordrer UiS-studenter å søke på en slik praktikantjobb.
Jeg vil absolutt anbefale studentene å søke! Muligheten er kun tilgjengelig for de som studerer, ikke for de som er ferdig utdannet.