Storslått åpning av nytt oljesenter på UiS

0

I dag var åpningen av Nasjonalt senter for økt utvinning på Universitetet i Stavanger. Senteret skal forske på måter man kan utvinne ut enda mer olje fra eksisterende felt, og med det øke oljeinntektene til den norske stat. 

DSC_0325

Av: Anders Rage

Etter at en presentasjonsvideo startet showet, kom petroleumsminister Tord Lien inn på scenen sammen med ledelsen av senteret. Lien understrekte i sin tale det massive potensialet som ligger i økt oljeutvinning. Han fortalte at med kun en ekstra prosent utvinning fra feltene, ville det resultere i en salgsverdi på rundt 300 millliarder kroner.

Oljedirektoratet, forskningsrådet og andre sentrale institusjoner var også på talerstolen for å fortelle om forventninger til senteret. En av disse var senterleder Merete Vadla Madland. Hun forteller at det nye oljesenteret vil hovedsakelig jobbe for å forbedre oljeutvinningen.
– Med dette senteret vil vi jobbe for å få økt oljeutvinning på norsk sokkel. Den ligger nå på 40 prosent, og vi har vært såpass ambisiøse at vi har lagt målet vårt til 70 prosent, forteller hun.

Senterleder Merete Vadla Madland
Senterleder Merete Vadla Madland

Omfattende samarbeid
Stavangers konkurrenter om å ende opp med senteret var NTNU i Trondheim og Bergen.
– Det har vært en lang kamp for å få dette senteret til UiS. I fjor februar så ble utlysningen
sendt ut, og så kom det inn tre søknader til forskningsrådet. Da var det en i fra Stavanger, med UiS, IRIS og IFE, en fra Bergen og en fra NTNU i Trondheim. Avgjørelsen kom i august 2013, og da ble det klart at Stavanger vant, så siden den gang har det vært mye arbeid med prosjektet, forklarer Madland.

Hun forteller videre at senteret er støttet økonomisk av både Universitetet og ulike bedrifter.
– Prosjektet har et årlig budsjett på rundt 45 millioner kroner, der 10 av disse kommer fra Universitetet. Andre 10 millioner kom fra forskningsrådet, og resten har komt fra de ulike bedriftene. Disse firmaene har betalt to millioner kroner hver, og det var faktisk et krav fra forskningsrådet at minimum 10 av millionene måtte komme fra næringslivet.

Fornøyd rektor
UiS-rektor Marit Boyesen var også veldig fornøyd med både åpningen og mulighetene framover for senteret.
– Det har vært et fantastisk arrangement, både med kreativ og flott start med film, og med alle forskerne som kom inn i helikopterdresser. Det har vært taler fra petroleumsminister Tord Lien, og diverse andre ledere knyttet til bransjen. Så dette har vært en stor dag for universitetet, sier hun.

Hun forteller at senteret er et bevis på universitetets faglige styrke, spesielt med tanke på olje og petroleum.
–  Petroleum og offshore-teknologi er fagområder som vi har jobbet med i over 40 år, med både studier og forskning. Det at våre forskere nå er i spissen i det internasjonalt på et område innen dette feltet, er veldig stas for UiS. Vi ønsker å markere oss med god kvalitet og flinke forskere.

Boyesen har stor tro på at prosjektet vil være gunstig for både regionen, landet og ikke minst universitetet.
– Vi har jo fått prosjektet gjennom forskningsrådet, og det er sånn det er blitt finansiert. Vi har til nå 11 industripartnere som også har bidratt økonomisk, pluss at vi har måttet legge inn et par egenandeler. Men jeg tror at vi vil få god valuta for den investeringen som er blitt gjort i gjennom gode resultater og bedre undervisning for studentene, forteller hun.