Kontrollert anarki

0

Av: Anders RageAndersRage

Twitch.com er en internettside hvor man kan livestreame spill, og se på andre som spiller forskjellige spill. I februar dukket det opp ett nytt fenomen på siden. Prosjektet ”Twitchplayspokémon” (TPP) går ut på nettopp det navnet tilsier, nemlig at brukere på Twitch spiller samme Pokémon-spill. Selv om dette felleskapet av spillere klarte å gjennomføre Pokémon Red for mer enn en uke siden, så føler jeg at dette fenomenet fortjener en liten hyllest.

Dette prosjektet ble lansert av en anonym australsk programmerer via Twitch den 12. februar. Det som gjorde streamen så kaotisk og samtidig så fantastisk genial, var at alle deltakerne kontrollerte bevegelsene til hovedpersonen ved å skrive inn kommandoer i chatten. Hvis man for eksempel skrev UP, ville det bli registrert i prompten, og etter hvert ville hovedpersonen ”Red” bevege seg oppover. Problemet var bare at det var ofte over 40.000 personer som spammet kommandoer samtidig, så mye av de to ukene gikk tapt i å navigere Red videre i spillet. Det ble for eksempel brukt flere timer på å kutte ned en enslig busk.

Det som var det mest morsomme med eksperimentet, var at det tidlig oppstod politiske partier, og til og med religioner. Disse trosretningene oppstod i kjølvannet av de forskjellige valgene som ble tatt i spillet. Religionene baserte seg hovedsakelig på et kritisk valg alle de som har spilt Pokémon kjenner til, nemlig å måtte velge mellom Helix-fossilet og Dome-fossilet. I TPP ble Helix-fossilet valgt, og etter at streamen gjentatte ganger klikket på fossilet i ryggsekken til liten effekt, besluttet deltakerne at fossilet faktisk var en velvillig gud som våket over den kaotiske streamen. Å klikke gjentatte ganger på Helix-fossilet var nå ansett som å få råd fra gud selv. I tilsvarende semi-seriøs måte, erklærte spillerne at Dome-fossilet var selve djevelen, og alle dens følgere var troløse sjakaler. Religionene fikk etter hvert dype røtter og det ble laget komplekse forklaringer og gjennomførte myter rundt Helix og Dome.

Etter at streamen hadde gått uten stopp i over 16 dager, slo endelig Twitch ”Elite Four” 1. mars. Det sosiale eksperimentet var nå over, og de tusentalls spillerne som bidro til felleskapet satt igjen med en følelse av seier. TPP hadde utviklet seg til noe som sannsynligvis vil bli husket som en av spillverdens mest kuriøse hendelser i 2014. Streamen holder fortsatt koken, og det er nå Pokémon Crystal som blir spilt. Det virker derimot som sjarmen forsvant litt etter det første spillet ble gjennomført, og det følges nå av betraktelig færre enn tidligere. Det var i alle fall gøy så lenge det varte.