Rusk i maskineriet

0

RoboCop-2014-oped-RoboCop-3
Film: Robocop
Regi: José Padilha
Skuespillere: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton

Karakter: 2stjerner

Av: Anders Rage

Filmen “Robocop” er en vårens mest ambisiøse Hollywood-produksjoner, og er en remake av Paul Verhoevens kult-klassiker fra 1987. Filmen er satt til året 2028 og om det multinasjonale selskapet OmniCorp som er i fronten av robotteknologi. I årevis har de levert droner til operasjoner i utlandet og nå er tiden inne for å ta teknologien hjem og enda et steg lenger.

Alex Murphy spilt av svenske skuespilleren Joel Kinnaman er en hengiven far og en beundret politimann som kjemper mot kriminalitet i Detroit. Når han blir kritisk skadet i felten ser OmniCorp muligheten til å lage verdens første cyborg-politimann, og Murphy får kallenavnet RoboCop. OmniCorps visjon om en hær av RoboCops i alle byer og en enorm gevinst til selskapet er i ferd med å bli virkelighet. Det eneste de ikke har tenkt på er at det er en mann inne i maskinen, en mann som vil sloss for rettferdighet.

Det virket kanskje ikke som en dum ide å lage en nyinnspilling av Robocop. Den første filmen i serien var en elsket og kritikerrost film, før de to etterfølgerne ødela litt av sjarmen til filmserien. Den originale Robocop-filmen fra 1987 skapte en publikumsuksess med sin smarte blanding av spesialeffekter, ultravold og skarp sosial satire, satt sammen med interessant handling og gode rolletolkninger. Problemet med remaken er at mesteparten av satiren nå er borte, og vi sitter igjen med en sjelløs acton-film som ikke helt vet hva slags budskap den vil ha. Ikke for å si at den ikke har scener hvor noe av den nostalgiske briljansen skinner igjennom, men det hjelper ikke en film som lider av et svært dårlig manus. Filmen har gode spesial-effekter og er stilfull, men mangler dybde.

Skuespillerne gjør en helt ok jobb med materialet, og det er flere gode rolletolkninger fra kjente og kjære skuespillere som Samuel L. Jackson og Gary Oldman. Men selv om ensemblet fungerer på en relativt god måte, så er Abbie Cornish et åpenbart svakt ledd. Hun gir en en-dimensjonal tolkning av Murphys kone Clara, og Cornish sin manglende evne til å uttrykke følelser får det til å virke som det er hun som er roboten. Joel Kinnaman som hovedrollen funker forsåvidt, men han mangler den tilstedeværelsen og sjarmen som Paul Welle hadde i den originale filmen.

Det at filmen er laget med aldersgrensen PG13 skader filmen, og Robocop mangler den voksne undertonen som originalen hadde. Der den originale filmen skapte en brutal visjon av fremtidens Detroit, en råtten by fylt av sex, dop og vold, er remaken ikke like vågal. Mesteparten av filmen er heseblesende action-sekvenser, men det blir fort repetivt og kjedelig. Det føles ofte mer ut som Call of Duty enn en Robocop-film. Regissør Jose Padilha satser høyt, men klarer ikke å levere varene. Robocop er en klisjefylt action-film som prøver å være smart, men mangler humor, sjarm og en interresant ny vinkling. Kanskje ting var bedre før i tiden.