Digital Love

0

her_aa
Film:
Her
Regi: Spike Jonze
Skuespillere:  Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams

Karakter: 5stjerner

Av: Robert Ellefsrød

Kunstig intelligens er en skummel affære. Den kan både hjelpe oss, og i følge flere sci-fi-forfattere, gå til strid mot oss. Dette er en problemstilling mange regissører har presentert for oss gang på gang i film.
Hva om den kunstige intelligensen blir såpass avansert at et operativsystem kan knuse hjertet ditt? Jeg snakker forresten ikke om en drapsrobot som fysisk river ut hjertet ditt og knuser det.

I Spike Jonze nye film, «Her», introduseres vi for Joaquin Phoenix, i rollen som Theodore, en ensom mann som er midt i en skilsmisse. Han lever i Los Angeles i en nær fremtid, og en dag kjøper han et operativsystem med revolusjonerende høyt kunstig intelligens, og egenskapen til å gi seg selv en personlighet. Herfra utvikles et forhold som gir begrepet telefonsex en helt ny betydning.

Denne originale filmen kunne blitt gjort så feil, men heldigvis fungerer den flott på så mange forskjellige nivåer. Spike Jonze sitt manus er smart, velskrevet og veluttenkt. Han unngår å male Theodore som en ekkel, patetisk introvert, og fokuserer heller på det som gjør han menneskelig. Samantha, stemmegitt av Scarlett Johannsson, er operativsystemet, og desidert en av de beste maskinene i science fiction på mange år. Det har en barnslig nysgjerrighet til alt, og en oppriktighet til Theodore som er fryktelig sjarmerende. Jeg blir nesten opprørt når jeg tenker på at jeg ble revet med av et romantisk forhold mellom en mann og en kunstig intelligens, men når grensen til hva det betyr å være et menneske blir satt på spissen på denne måten, så føler jeg at det er veldig ålreit å bli revet med.

Det som derimot fascinerer meg mest med denne fremtidsvisjonen er hvor realistisk den føles. Den har en unik stil som virker fjern, men samtidig så ekte. Filmen har på denne måten så mange detaljer som selger plottet så ekstremt mye bedre. Det aller beste er det fiktive yrket til Theodore. Han jobber i et firma som skriver personlige kort for andre mennesker med håndskrift.. Et latterlig konsept som egentlig er ikke er så utenkelig at kan eksistere i fremtiden. Allerede i vår tid har personlige ting som for eksempel en bursdagshilsen blitt såpass rutine i vår hverdag at det egentlig ikke betyr noe som helst lenger. I en verden hvor de introverte får flere muligheter til å gjemme seg, er det absolutt realistisk at denne tjenesten oppstår.

En annerledes kjærlighetshistorie som det absolutt er verdt å få med seg.