Monumental skuffelse

0

the-monuments-men-george-clooney-bill-murray-john-goodman
Film: The Monuments Men
Regi: George Clooney
Skuespillere: George Clooney, Matt Damon, John Goodman

Karakter: 2stjerner

Av: Anders Rage

Filmen ”The Monuments Men” er satt til andre verdenskrig og handler om en spesialgruppe med kunsthistorikere og museumskuratorer som får i oppdrag å ta tilbake verdifull kunst. Frank Stokes, spilt av George Clooney, samler en sjumannstropp som får navnet The Monuments Men, og trenes for å begå “the greatest art heist in history”. Nazistene har nemlig stjålet en rekke verdifulle og kjente kunstverk, og George Clooney og gjengen drar rundt i Europa for å stjele tilbake historiens største kunstbragder.

Det er nesten fornærmende hvor mye denne filmen sløser med talentet til de involverte. The Monuments Men har et imponerende gruppe med kjente skuespillere som for eksempel Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett og John Goodman, men ingen av skuespillerne innfrir de forventningene vi har til dem. George Clooney som Stokes virker uinteressert og mangler sjarm og tilstedeværelse. Cate Blanchett klarer ikke å engasjere, og hennes rolle som fransk kunstekspert er vanskelig å kjøpe. Humorlegenden Bill Murray får verken spillerom eller tilstrekkelig med morsom dialog å jobbe med. At så mange talentfulle mennesker som vanligvis er i en klasse for seg selv, leverer så til de grader under pari er nesten skammelig.

At filmen er basert på en sann historie låner naturligvis kredibilitet til handlingen, men det hjelper lite. Det er overraskende at man kan lage en så slapp og uinteressant spillefilm om noe som i realiteten er en veldig spennende historie. Mindre engasjerende krigsfilm skal du lete lenge etter.

Flere av filmens problemer er åpenbare, men det som virkelig ikke fungerer er humoren. Humoren i denne filmen er katastrofalt dårlig, og like interessant som svett ost. Historien føles malplassert blant snakk om D-dagen, Nazisme og død. Det virker som om Clooney ønsket å lage en slags Oceans Eleven-lignende feelgood-film om disse folkene. Intensjonen er forståelig, men utførelsen fungerer ikke så godt som man skulle håpe.

The Monuments Men er en utilgivelig kjedelig film om noe som burde være mye mer spennende. Humoren er patetisk, og hele produksjon vitner om manglende evne og interesse. Få ganger har jeg sett en film med så mange talentfulle personer involvert, som resulterte i noe så elendig