Lenge leve de døde

0

Av: Morten Johnsen SolbergMorten

Folk dør, slik er det bare. Men virkeligheten er nok ikke fullt så romantisk som et grandiost Hollywood-drama. De siste årene har vi sett slutten på flere av Hollywoods mest gjenkjennelige ansikter. De døde ikke av å redde gråtende spedbarn fra en brennende bygning, eller å forsvare landet sitt fra ekstremistiske rebeller. Her snakker vi brennende bilvrak og billass med heroin. Med andre ord, så langt fra Hollywood-romantisk som det er mulig å komme. Men hva er det med avdøde kjendiser som allmennheten finner så appellerende, og er dette faktisk en snarvei til å oppnå legendestatus?

Philip Seymour Hoffman, Paul Walker, Heath Ledger, Brittany Murphy og James Gandolfini. Dette er bare noen få av de unge, og relativt unge skuespillerne, som har ridd den bleke hesten altfor tidlig. Det hele minner meg om den beryktede «27-klubben», altså den klubben hvor kjendiser som dør i den nette alder av 27 ender opp. Her finner vi alt i fra James Dean, til Amy Winehouse og Kurt Cobain. Flesteparten av disse har oppnådd en slags legendestatus i popkulturen, diskutabelt takket være deres premature flytur til Narnia. Når sant skal sies så kunne ikke noen av disse personlighetene bedt om en bedre skjebne. De vil for alltid være ikoner for ungdommer, statussymboler for voksne, og ei udødelig pengeku for lederne i Hollywood. De er å finne på ethvert t-skjorte stativ i syden, utallige internett-memes, og på toppen av dvd og platesalg. Michael Jackson har aldri solgt flere plater enn etter han døde. Tenk på det.

Er det rett og slett bedre å dø ung i Hollywood? Hvem brydde seg om Paul Walker før han døde for noen måneder siden? Veldig få, hvis noen. Men nå er han en av Hollywoods mest omdiskuterte ansikt, og filmene hans går unna som varmt hvetebrød. Jeg kan ikke la være å tenke på Adam Sandlers karakter i Judd Apatows «Funny People» (2009). Hans karriere har vært i dragsuget en lang tid, men en dødelig sykdom tvinger ham til å snu hele livet på hodet. Når han får vite at han vil overleve mot midten av filmen, ja, da vet han ikke hva han skal gjøre. Døden var jo hans billett til evig suksess. Som Eminem sier til ham i en gjesterolle i filmen: «Personally, I think you should have just let yourself die. Honestly man, what are you gonna do now? Make another bullshit movie? Fuck another chick who doesn’t like you? Death was your way out right there.» Genialt.

Det er selvsagt leit og vemodig når en ung skuespiller ender opp i Davy Jones’ skap, men deres omdømme og popularitet gjør ingen skade av det, snarere tvert imot. Jeg spurte ei venninne herom dagen om hva hun syntes om Paul Newman. Jeg fikk tilbake: «Den gamle mannen?». Newman var et Hollywoods største sexsymboler på 50-60 tallet. Ville hun sagt det samme om James Dean om han var i live i dag? Uansett, live long and prosper, folkens.