Krigens usanne ansikt

0

Lone Survivor

Film: Lone Survivor
Regi: Peter BergSkuespillere: Emile Hirsch, Taylor Kitsch, Mark Wahlberg
Karakter: 2.5stjerner

Av: Anders Rage

I filmen Lone Survivor, som er basert på en sann historie, spiller Mark Wahlberg Markus Lutrell, en elitesoldat i det amerikanske militæret. Sammen med tre andre Navy SEALS-soldater får Lutrell i oppdrag å eliminere en Taliban-leder i Kunar-provinsen i Afghanistan. De fire soldatene blir flydd nær destinasjonen med helikopter, før de så fortsetter til fots mot landsbyen. Samtidig som de prøver å etablere radiokommunikasjon med basen, blir de ved en tilfeldighet oppdaget av noen gjetere. De vurderer å drepe gjeterne, men lar dem til slutt gå, og dermed bryter all helvete løs når Taliban-soldatene blir informert om deres posisjon. Filmen utvikler seg til et enormt blodbad, der Lutrell og resten av troppen må overleve en skuddveksling med en hel hær av Taliban-soldater.

Filmens amerikanske regissør Peter Berg har hatt en relativt ujevn karriere som regissør av spillefilm, og flere av filmene hans som for eksempel ”Hancock” og ”Battleship” har ikke blitt godt mottatt av kritikerne. Med Lone Survivor lykkes han ikke fremdeles ikke helt, selv om flere elementer i filmen viser at regissøren har potensiale. Kameraføringen i filmen er frenetisk og intens. Utallige scener i filmen er satt sammen av nærbilder, og det grenser ofte over til det ekstreme.

Skuespillerne gjør en rimelig bra jobb med rollene sine, og fremstiller de ekte soldatene på en troverdig måte. Filmen på sin side føles dessverre flere ganger nærmest som en rekrutteringsvideo for det amerikanske militæret. Det er en typisk amerikansk krigsmentaliteten som gjennomsyrer filmen og Lone Survivor utvikler seg aldri til å bli noe mer enn en hyllest til kameratskap og selvoppofring. Det er glorifisering av krig og dens brutalitet på en åpenbar og overfladisk måte. Filmens største svakhet er dens framstilling av de afghanske terroristene. De blir portrettert som blodtørstige monstre og filmen levner liten tid til refleksjon eller dypere analyse.

Måten filmen er bygd opp, legger stor vekt på å komme tett inn på persongalleriet, og det er innlysende at Berg vil at publikum skal føle at de er en del av skvadronen. Han har derfor valgt å lage en personlig gjenfortelling enn en mer analytisk film. Filmen er til tider særdeles realistisk og tett på, og formidler stridssituasjonene med grusomme detaljer og effektiv kinematografi. På den andre siden skaper Bergs personlige framtoning et begrenset filmunivers som ikke er fullstendig troverdig. Lone Survivor er en intens og personlig hyllest til de falne, gjort på tradisjonelt patriotisk vis. Selv om filmen har flere interessante sekvenser, så kollapser den under sin egen manipulative nasjonalisme, og den insisterende måten den framstiller dens sanne bakgrunnshistorie.