Tom, Dick and Oscar

0

MortenAv: Morten Johnsen Solberg

Den 2. mars arrangeres den årlige Oscar-utdelingen. Den skallede gullmannen har blitt delt ut til heldige vinnere i filmbransjen siden 1929, noe som gjør årets begivenhet til den 86 utgaven av bransjens gjeveste anerkjennelse. Oscars, eller Academy Awards som det egentlig heter, har lenge vært synonymt med prestisje for skuespillere i Hollywood, og mange vitser og konspirasjonsteorier har blitt klekket ut med henhold til hvem og hvordan man på enklest vis kan bli en heldig eier av et par kilo gull. Men mange velkjente aktører i Hollywood har aldri vunnet en Oscar, mye til internettsamfunnets store misnøye. Så hvilke av disse har blitt oversett av juryen, og betyr det egentlig så mye?

Du kan knapt åpne facebook i dag uten å bli bombardert med bilder som oppfordrer juryen til å gi Leonardo DiCaprio en Oscar. DiCaprio har nylig hatt stor suksess for sin rolle i «The Wolf of Wall Street» i år, og nå har folket fått nok. Leo skal ha en Oscar! Ja, DiCaprio spiller godt i filmen, men det er ikke nødvendigvis en mesterlig opptreden. I filmen «What’s Eating Gilbert Grape» spiller en ung Dicaprio en tilbakestående guttunge. Den relativt ukjente DiCaprio overrasket mange kinogjengere og kritikere når det viste seg at han faktisk ikke var tilbakestående i virkeligheten. Fortjente han en Oscar for den rollen? Ja. For «The Wolf of Wall Street»? Kanskje.

Det er nettopp det som er tingen med Oscar-utdelingen – Til tider så virker det som om de bruker statuetten som en slags lifetime achievement award, altså en pris som roser godt arbeid over flere år. Et godt eksempel er Martin Scorseses pris for beste regissør i 2006 med «The Departed». På ingen måte Scorseses beste film, men han vant allikevel over flere verdige konkurrenter. Blir dette riktig? Hva med de som bare blir nominert en gang i livet, men som allikevel måtte bøye seg for Scorseses legendestatus? Det er klart at Scorsese er en mesterlig regissør, men «Goodfellas» vil alltid være en bedre film enn «The Departed», både på regien, skuespill og historie. Hva sier det om juryen når han ikke vant for «Goodfellas», men heller for litt svakere film? Dette blir selvsagt spekulasjon, men vi skal ikke se bort i fra at juryen har visse sympatier som kan sote til dømmekraften, og det er nettopp derfor jeg synes at en DiCaprio seier ikke skal være en selvfølge.

Så hvis vi går ut i fra at juryen ikke nødvendigvis kun tildeler priser ut i fra det foregående årets prestasjoner, hvilke andre skuespillere fortjener å vinne en Oscar? Min korte liste er: Johnny Depp, Gary Oldman, Edward Norton og Peter O’Toole. Men hvor mye betyr denne seieren? Folk har en tendens til å anse en Oscar som noe levert i fra Gud, skrevet i stein og fullstendig udiskutabel. Sannheten er at juryen består av folk som meg og deg, og deres mening bør ikke nødvendigvis holdes i høyere rang. Så når Oscarene utdeles om en liten måned, lag din egen seiersliste. Det er det jeg gjør.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here